Ik stotter soms, maar ik zeg toch wat ik wil zeggen.

Kinderen

Animatiefilmpje over stotteren

Er is een informatief animatiefilmpje gemaakt over stotteren. Bekijk hier de Engelse en de Vlaamse versie.

Stotteren

ik stotter gewoon

Weet je dat er in Nederland 200.000 mensen zijn die stotteren?  5% van alle kinderen kan gaan stotteren. Dat betekent dat er per klas gemiddeld één kind stottert of gestotterd heeft. Soms gaat het vanzelf over en soms niet. Jij leest dit nu dus bij jou is het niet vanzelf overgegaan. Stotteren is voor iedereen anders. Hoe het voor jou voelt, weet jij alleen zelf.  Het stotteren zelf kan ook heel verschillend zijn.

 

Lees meer

 

Voorbeelden van stotters:

- Herhalingen (hetzelfde stukje twee of meer keer zeggen)
- Verlengingen (glijstotters)
- Blokkades (vaste stotters)
- Vermijding (niet praten of andere woorden kiezen)

Stotteren kan lastig zijn en je kunt er boos of verdrietig van worden. Als dit voor jou zo is, kun je hulp krijgen. Stottertherapie helpt je om gemakkelijker te praten en soms kan het stotteren helemaal verdwijnen.

Als je stotteren niet weg gaat, is het handig als je weet hoe je je stotters gemakkelijker kunt maken en hoe je ermee om kunt gaan.  Soms betekent dat, dat je gemakkelijker leert stotteren. Je leert dan bijvoorbeeld om vaste stotters los te maken. Als je andere woorden kiest of weinig praat om niet te stotteren, leer je om je stotters juist wel te laten horen. Dit voelt vaak veel meer ontspannen dan steeds maar je best doen om niet te stotteren. Ook kun je een spreektechniek leren waardoor je je spreken kunt controleren en vloeiender praat.

Je kunt ook therapie krijgen met andere kinderen die stotteren, dit is groepstherapie. Het voordeel hiervan is dat je merkt dat je niet de enige bent die stottert. Want ja, je bent meestal wel de enige in de klas die het doet. Als je andere kinderen hoort en ziet stotteren, wordt het voor jezelf meestal gemakkelijker en minder erg dat jij het ook doet. Samen lachen om stotteren is ook heel fijn. Er bestaan leuke stottermoppen en die zijn natuurlijk het allerleukste als jij die vertelt of een ander kind dat stottert.   

Open zijn over je stotteren is heel goed. Als de mensen om je heen begrijpen wat stotteren is en hoe jij dat doet, kunnen zij er ook meer ontspannen naar luisteren. Dit is voor jou ook veel prettiger. Vertellen over je stotteren, misschien zelfs door een spreekbeurt over stotteren te houden, helpt hierbij. Op deze site kun je veel informatie vinden, zodat je zelf heel veel gaat weten over stotteren. Maar jij zelf weet natuurlijk het allermeeste over je eigen stotteren!
Hopelijk blijft of wordt praten leuk voor jou. Deze website kan je hierbij helpen. Veel succes!

Tsjakka

tjakkaInformatie over stotteren in het blad Tsjakka:

Stotteren: hoe zit dat precies? Er zijn heel veel kinderen die stotteren. Grote kans dat jij ook een kind kent dat stottert, of misschien stotter je zelf wel! Hoe dan ook, stotteren is voor niemand leuk. Maar als je er iets meer over weet, ontdek je vanzelf dat het eigenlijk ook helemaal geen ramp is!

Lees meer

Stotteren: waar ligt het aan? Stotteren is niet erfelijk en je wordt er ook niet mee geboren. Wel kan het zijn dat je er een beetje aanleg voor hebt. Het zit zo: om te praten heb je wel 150 spieren nodig! Gelukkig maar dat je niet over al die spiertjes hoeft na te denken om ze te gebruiken, want dan kon geen mens een woord uitbrengen. Als je niet stottert werken al die spiertjes vanzelf op de goede manier met elkaar samen. Maar als je niet zo handig bent in het besturen van die spieren kan het zijn dat je gaat stotteren. Je kunt het zien als 'een zwak punt'. Ieder kind wordt geboren met zwakke en sterke punten. Om dezelfde reden kan de één heel erg netjes kleuren en de ander niet. Het zwakke punt is dan de onhandige samenwerking tussen de spieren in je vingers, hand en arm. Je spieren reageren gewoon niet zoals je zelf graag zou willen.

De verschillende vormen. Stotteren is best een ingewikkeld verhaal. Van alle mensen die vloeiend praten (zonder stotteren), is er niet één mens die hetzelfde praat. De één praat hard, de ander zacht, de één praat snel, een ander praat juist weer rustig of zelfs sloom. Sommige mensen praten eentonig en anderen juist weer heel levendig of zangerig. Voor kinderen die stotteren geldt hetzelfde: iedereen doet het op zijn eigen manier. Om een paar voorbeelden te noemen: sommige mensen vinden een bepaalde beginletter van een woord moeilijk, bijvoorbeeld een S, een K of een M. ('Ik heb een k..k..k..k..anarie'). Er zijn ook kinderen die steeds stukjes van een woord herhalen. (ik heheheb eeneen ka ka ka narie). Weer andere kinderen houden klanken heel lang aan, (ik heb een kaaaaaanarie) en ga zo maar door.

Stotteren: soms wel soms niet. Kinderen die stotteren doen dat lang niet altijd. Soms gaat praten vloeiend, een andere keer gaat het hakkelend. Dat heeft ook te maken met spanning. Onzekerheid over wat anderen van je vinden, zenuwen voor een proefwerk, opwinding over de vakantie die eraan komt: dit alles kan stotteren stimuleren. Maar als je je ontspannen en lekker in je vel voelt stotter je vaak niet of veel minder. Bijvoorbeeld als je met je huisdier praat. Dat komt omdat je bij je huisdier niet angstig bent dat hij je stom vindt vanwege je stotteren.

Stil stotteren. Een vorm van stotteren waarover je verbaasd zult zijn (omdat je dit nooit bij iemand hebt opgemerkt) is 'stil stotteren'. Dit is als iemand stilletjes alsmaar moeilijke letters of woorden weet te omzeilen. Stel je hebt moeite met de letter 'T' en je moet twee kroketten halen. Hoe los je dat op? Zo iemand zegt dan bijvoorbeeld: 'één kroket alstublieft'. Even later: 'doe er nog maar één'. Je kan je voorstellen dat iemand die stil stottert razendsnel kan nadenken en erg slim en handig is. Maar je kunt je vast óók wel voorstellen dat iemand die stil stottert hier erg veel last van heeft! Het is natuurlijk erg vermoeiend. Maar het ergste is dat je jezelf met dit Grote Geheim erg eenzaam maakt!

Wat is irritant?Het is heel moeilijk om stotteren te begrijpen en daarom is het ook moeilijk om met stotteren om te gaan. Zowel voor degene die stottert, als voor degene die praat met iemand die stottert. Vaak voel je je alle-twee ongemakkelijk door het haperende gesprek. Kinderen die stotteren vinden een aantal dingen in ieder geval wel erg irritant:

 • Dat ze niet snel genoeg uit hun woorden kunnen komen.
 • Dat ze soms wel drie keer opnieuw moeten beginnen om iets te zeggen.
 • Dat ze daardoor boos worden op zichzelf. Zo van: nou WIL ik het zeggen.
 • Dat het daardoor vaak nog moeilijker gaat.
 • Als jij - goedbedoeld! - wil helpen en invult wat die ander wil zeggen.(Je kan het wel helemaal fout hebben!)
 • Als je boos of ongeduldig wordt door het gestotter.
 • Als je zelf extra snel gaat praten
 • Als je een andere kant opkijkt.

  Bron: Tsjakka, november 2003
  Bekijk ook de website http://www.tsjakka.nl.

Sponsors & Partners

Nederlandse Federatie Stotteren

Postbus 80
3860 AB Nijkerk
Tel. 030 - 233 33 36
Beltijden: 09:00 - 17:00

Agenda

Geen evenementen
site by AllinOneSoftware.com