Ik stotter soms, maar ik zeg toch wat ik wil zeggen.

Kinderen

Animatiefilmpje over stotteren

Er is een informatief animatiefilmpje gemaakt over stotteren. Bekijk hier de Engelse en de Vlaamse versie.

Algemene informatie voor kinderen

In Nederland stotteren tussen de 150.000 en 200.000 mensen. Er zijn veel vormen van stotteren. De één herhaalt lettergrepen, woorden of zinsdelen. De ander blijft hangen op bepaalde letters, houdt klanken lang aan of blokkeert helemaal.

Hier leest u meer informatie over de oorzaken en de ontwikkeling van stotteren.

Wilt u meer weten over stotteren dan is hier een aantal boekentips:
Stotteren van Theorie naar Praktijk. Mies Bezemer, Jan Bouwen, Coen Winkelman. ISBN: 9789046902165
Stotteren doe je niet alleen. Carla van Wensen & Ilanda de Dood. ISBN: 9789088504327
Hoe stotteren ontstaat en zich ontwikkelt. Ronny Boey. ISBN: 9789033475023
Hoe te helpen als u kind gaat stotteren. Michel Franken, M, Nijhuis Louwerens, Marie-Christine Franken. ISBN: 97890255005
Kinderen die stotteren. Ad Bertens, Jacqueline Weeda-Hagema. ISBN: 9789085063896
101 vragen en antwoorden over stotteren, te koop in onze webshop.
Als spreken moeilijk is. Een gids voor stotteraars en hun omgeving. Gert Reunes. ISBN: 9789020944136

U kunt ook meer informatie vinden onder het kopje wetenschappelijk onderzoek: http://www.stotteren.nl/professionals/onderzoek-kinderen.html.

Stotteren

ik stotter gewoon

Weet je dat er in Nederland 200.000 mensen zijn die stotteren?  5% van alle kinderen kan gaan stotteren. Dat betekent dat er per klas gemiddeld één kind stottert of gestotterd heeft. Soms gaat het vanzelf over en soms niet. Jij leest dit nu dus bij jou is het niet vanzelf overgegaan. Stotteren is voor iedereen anders. Hoe het voor jou voelt, weet jij alleen zelf.  Het stotteren zelf kan ook heel verschillend zijn.

 

Lees meer

 

Voorbeelden van stotters:

- Herhalingen (hetzelfde stukje twee of meer keer zeggen)
- Verlengingen (glijstotters)
- Blokkades (vaste stotters)
- Vermijding (niet praten of andere woorden kiezen)

Stotteren kan lastig zijn en je kunt er boos of verdrietig van worden. Als dit voor jou zo is, kun je hulp krijgen. Stottertherapie helpt je om gemakkelijker te praten en soms kan het stotteren helemaal verdwijnen.

Als je stotteren niet weg gaat, is het handig als je weet hoe je je stotters gemakkelijker kunt maken en hoe je ermee om kunt gaan.  Soms betekent dat, dat je gemakkelijker leert stotteren. Je leert dan bijvoorbeeld om vaste stotters los te maken. Als je andere woorden kiest of weinig praat om niet te stotteren, leer je om je stotters juist wel te laten horen. Dit voelt vaak veel meer ontspannen dan steeds maar je best doen om niet te stotteren. Ook kun je een spreektechniek leren waardoor je je spreken kunt controleren en vloeiender praat.

Je kunt ook therapie krijgen met andere kinderen die stotteren, dit is groepstherapie. Het voordeel hiervan is dat je merkt dat je niet de enige bent die stottert. Want ja, je bent meestal wel de enige in de klas die het doet. Als je andere kinderen hoort en ziet stotteren, wordt het voor jezelf meestal gemakkelijker en minder erg dat jij het ook doet. Samen lachen om stotteren is ook heel fijn. Er bestaan leuke stottermoppen en die zijn natuurlijk het allerleukste als jij die vertelt of een ander kind dat stottert.   

Open zijn over je stotteren is heel goed. Als de mensen om je heen begrijpen wat stotteren is en hoe jij dat doet, kunnen zij er ook meer ontspannen naar luisteren. Dit is voor jou ook veel prettiger. Vertellen over je stotteren, misschien zelfs door een spreekbeurt over stotteren te houden, helpt hierbij. Op deze site kun je veel informatie vinden, zodat je zelf heel veel gaat weten over stotteren. Maar jij zelf weet natuurlijk het allermeeste over je eigen stotteren!
Hopelijk blijft of wordt praten leuk voor jou. Deze website kan je hierbij helpen. Veel succes!

Sponsors & Partners

Nederlandse Federatie Stotteren

Postbus 80
3860 AB Nijkerk
Tel. 030 - 233 33 36
Beltijden: 09:00 - 17:00

Agenda

Geen evenementen
site by AllinOneSoftware.com