Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

benteIk ben Bente, dertien jaar oud en ik stotter. Ik heb 4 verhalen geschreven over mijn stotteren:

Duizend manieren
Je hebt veel verschillende manieren van stotteren. Ik heb er denk ik al zo’n dik 999 manieren gehad. Een paar zal ik je vertellen. Eerst kwam de Deur-Open-Proberen-Te-Maken-Niet-Lukken-WeerOpnieuw-ProberenManier dat klonk ongeveer zo, aaaaaaaaaaaaaaardappel. Toen ik dat had afgeleerd kwam er weer een nieuwe, dit keer de Medeklinker-Springt-ErtussenManier klonk zo genbeuren eigenlijk was het met een ander woord maar die ben ik even vergeten. Ook kwam er de gigi en nog een paar. Als ik die allemaal zou vertellen dan moest je erg veel lezen. Ik heb er niet echt een reden voor om iets nieuws te verzinnen het gebeurt gewoon vanzelf. Als ik of iemand anders merk dat ik weer een nieuw maniertje heb, probeer ik er meteen wat aan te doen.

Als een glijbaan
Laatst lazen jullie dat ik duizend manieren van stotteren heb dat is nu verleden tijd. Dat komt omdat ik nu op techniek spreek. Ik zal jullie een beschrijving van die techniek geven en een voorbeeld laten zien. Op de eerste klinker van het woord in de zin verleng ik de klinker en bij moeilijke woorden. De zin: “Ik leerde Liesje lopen” Ik zonder techniek: “ikkk llleerde llliesje lllopen” Ik met techniek: “ iik leerde lieesje loopen” De stottertherapie heeft mijn leven makelijker gemaakt,ik weet beter hoe ik er mee om moet gaan en ik schaam me er niet meer voor. Bij een makkelijk gesprek lukt het goed om de techniek toe te passen, als het onderwerp lastiger is of als ik de mensen niet zo goed ken wordt de glijbaantechniek een loopingtechniek. Het kost meer moeite maar ik kom er wel.

Stotteren op vakantie
Het is zomervakantie! Tijd voor zon, zee, strand, ijs en reizen. Het is tijd om je koffer in te pakken met zwemkleding, korte broeken, shirts, een warme trui om ’s avonds bij het kampvuur te zitten, slippers, sneakers, boeken, tijdschriften, speakers, ipod & ga zo nog maar even door. Oftewel summer in, school out. Maar er gaat nog iets mee… En dat is het stotteren. In een andere taal stotteren vind ik meestal lastiger dan in het Nederlands. Nou, ja stotteren is het niet meer, de glijbaantechniek bedoel ik. Dat komt doordat de klanken anders zijn. Doordat je je al zo moet focussen op de uitspraak, de zinsopbouw en de woorden in de andere taal, is er weinig energie over voor de techniek en wordt het stotteren vaak heftiger. Maar ik ga wel ff een Bretzel bij elkaar stotteren. Dit jaar gaat mijn stotteren namelijk op reis naar Berlijn. Een enkeltje alstublieft…

Stotterhumor
Een paar jaar geleden ging ik op kamp naar Drenthe. In Drenthe zouden we in het kleine plaatsje gaan winkelen. Ik was iets aan het vertellen (ik was iets aan het vertellen en stotteren).Dan stotter ik met het woord uil. Ze doen me na, u-u-uil, hahaha die was goed vinden ze. Ze liggen de hele weg nog dubbel van het lachen. En ik? Ik vond het niet grappig. Een andere keer moeten we van de stottertherapeut kaasstengels bij elkaar stotteren. Een vriendin doet ook mee maar die schiet halverwege in de lach. En ik? Ik stotter vrolijk en rustig door. Dit vind ik wel grappig. Ik heb ook een tijdje gestotterd met een [n] ertussen dus dan zei ik in plaats van aardappelen aardnappelen. Daar hebben mijn familie en ik veel lol om gehad. Lach om stotteren maar houd rekening met de ander!

Media

Bekijk stotteren in de media

Blijf op de hoogte

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland