Buitenlandse folders
Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Boudewijn is vijf jaar en vertelt dat hij stotterbeestjes in zijn buik heeft. Als ik hem vraag hoe zo’n stotterbeestje eruit ziet vindt hij dat te moeilijk om te vertellen. Ik stel hem voor om het stotterbeestje te tekenen, maar ook dat is te moeilijk voor hem. Hij vindt het een goed idee als ik zou proberen hem te tekenen. Naar aanleiding van vragen zoals:  hoe groot is het beestje en welke vorm heeft zijn lijf, begin ik te tekenen. Boudewijn vindt mijn tekenkunsten op zijn zachtst gezegd niet toereikend en gaat zelf aan de slag. Hieronder kun je zien hoe ze eruit zien.

Stotterbeestje

Begeleidend commentaar van Boudewijn: De stotterbeestjes hebben stekels op hun kop. Hun manier van lachen en hoe ze kijken maken dat ze er een beetje gemeen uitzien. Aan het lijf zitten heel veel armen die luistermondjes hebben. Ook de stekels aan de kop hebben deze luistermondjes. De streepjes die je bij de luistermondjes ziet zijn de stotters. Boudewijn vertelt dat er wel honderd zijn maar er is er één die groter is. Dat is de leider . De anderen zijn agenten. Als Boudewijn boos op het stotterbeestje is komen er meer stotters. Als hij aardig tegen ze doet komen ze in zijn nieren en kan hij ze uitplassen en poepen. Ook de spellen die Boudewijn en zijn moeder doen met het Lidcombe programma zijn zaken waar de stotterbeestjes van in de WC belanden.

Na verloop van twee a drie maanden waarin ook de zomervakantie valt zijn er zestig stotterbeestjes uit zijn billen gevlogen. Als ze in de wc liggen zien ze er ook anders uit. Boudewijn heeft ook deze beestjes getekend. Kijk maar:

Stotterbeestje 2
Momenteel is alleen de baas van de stotterbeestjes nog in Boudewijns buik. Boudewijn heeft ook een liedje over de stotterbeestjes gemaakt. Het wisselt regelmatig van tekst en is prachtig. Het lied geeft weer hoe Boudewijns ervaringen zijn met de stotterbeestjes per moment.

 Hilde Hofstee, stottertherapeut

Bekijk stotteren in de media

Bekijk clips en video's, beluister podcasts, lees columns en interviews in onze mediarubriek

Blijf op de hoogte

Bestel brochures, posters en boeken

Boeken, folders, brochures en posters bestel of download je in onze webshop

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland