Wetenschappelijk onderzoek volwassenen

Doorbloeding van hersenen minder goed bij stotteraars

doorbloeding-van-hersenen-minder-goed-bij-stotteraarsDoor Mark R.J. Zuidberg
Ongeveer een jaar geleden heb ik een literatuurthesis geschreven in het kader van mijn MSc. studie Basic and Applied Neuroscience aan de Universiteit van Amsterdam. Deze literatuurthesis is inmiddels (enigszins aangepast) gepubliceerd, ook op deze website. Ik heb dus zeker grote interesse en enige voorkennis in dit gebied, en met grote belangstelling las ik daarom op 4 januari 2017 een artikel op NU.nl over een nieuw onderzoek naar stotteren. Dit artikel gaat over een Amerikaanse onderzoeksgroep die onderzoek heeft gedaan naar de doorbloeding van het spraakcentrum in personen die stotteren (PDS) en bij controles. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat er meer tijd, aandacht, en geld wordt gestoken in het  onderzoek hiervan. Meer kennis en meer inzicht betekenen immers ook betere potentiele behandelmethoden.

Lees meer...

Ruimte voor stotteren

Ruimte voor stotteren: stotteren, sociale interactie en stigmatisering (Van der Goot-Buijnsters Y.H., Bos, A.E.R. & Houtmans, M.J.M., 2006. Open Universiteit Nederland).

De gesproken taal is voor de menselijke interactie een belangrijk communicatiemiddel. Wanneer iemand beperkt is in het spreken, zoals stotteraars, roept dit in sommige situaties stigmatiserende reacties op. Er is sprake van een stigmatiserende gedragsreactie als de sociale afstand vergroot wordt. Sociale afstand kan onder meer bestaan uit het ervaren en tonen van aversie, het ontwijken of afwijzen van de persoon in kwestie en het niet serieus nemen van zijn of haar sociale interacties. In deze scriptie is onderzocht of de ernst van stotteren van invloed is op emoties en gedrag van een niet-stotteraar ten opzichte van de stotteraar. Daarnaast is onderzocht of wanneer iemand aangeeft te stotteren in een sollicitatieformulier of in een sollicitatiegesprek, dit van invloed is op emoties en het gedrag bij een waarnemer.

Lees meer...

Promotie Wendy Huinck

Op 13 november 2006 promoveerde Wendy Huinck, spraak-taalpathologe van het UMC St.Radboud. Ze verdedigde haar proefschrift: Stuttering: studies of therapy outcome and speech motor control. Haar omvangrijke proefschrift bevat twee delen: 1. een effectmetingsstudie naar drie stottertherapie├źn en 2. onderzoek naar spraakmotorische controle bij stotteraars en niet-stotteraars.

Lees meer...

Sponsors & Partners

Nederlandse Federatie Stotteren

Postbus 80
3860 AB Nijkerk
Tel. 030 - 233 33 36
Beltijden: 09:00 - 17:00

Agenda

Geen evenementen
site by AllinOneSoftware.com