Buitenlandse folders
Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

IMAG0385Van 5 tot en met 10 juli waren Maartje Borghuis, Richard van Bourgondien en ondergetekende als Nederlandse deelnemers in Atlanta bij het 11e Wereldcongres van de International Stuttering Association (ISA, zie verder http://www.isastutter.org/what-we-do/world-congress ). Deze meeting was georganiseerd in samenhang met de jaarlijkse meeting van de (Amerikaanse) National Stuttering Association (NSA) en dat was te merken.

Er waren ongeveer 900 deelnemers, waarvan ongeveer 50 van buiten de USA; de getalsmatig grote invloed van de NSA was dus duidelijk. Ook de sfeer was wel echt ‘Amerikaans’; veel ‘empowerment’ (waarbij het er op lijkt dat een dergelijke persoonlijke versterking inderdaad sterker werkt in een groot gezelschap dan in één op één therapeutische interactie), en (zeker vergeleken met de laatste meeting in Lunteren) iets minder nadruk op informatie overdracht. De meeting voldeed dus duidelijk aan een in Amerika bestaande behoefte.

Er waren ook veel gezinnen aanwezig, waarbij een moeder mij zei dat haar kind dit soort meetings leuker vond dan DisneyLand. Dat jongetje vroeg mij ook wanneer de volgende meeting was; mijn antwoord is ook besloten in bovengenoemde hyperlink. De eerstvolgende ISA meeting wordt dus gehouden (samen met de wetenschappers van de International Fluency Association (IFA)) in Japan 2018, en de volgende zelfstandige ISA meeting wordt gehouden in 2019 in IJsland. Terwijl voor beide vormen van meeting veel te zeggen is (wat ook gebeurd is) lijkt de meeting in IJsland dus meer te gaan lijken op onze laatste in Lunteren. We houden jullie op de hoogte.

Bert Bast 

 

 

 

Media

Bekijk stotteren in de media

Blijf op de hoogte

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland