Buitenlandse folders
Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

 Wat kan gestiek doen voor stotteren

Op 27 november 2008 was Simon Schouten te gast in het StotterCafe te Rotterdam. Simon Schouten is een bekend zanger en dirigent van klassieke muziek en regisseur van o.a. opera’s. Vanuit een persoonlijke belangstelling voor stotteren wendt hij zijn kennis en ervaring als zanger en regisseur aan om het spreken van mensen die stotteren te ondersteunen. Hij stelt dat gestiek (gebaren) en lichaamstaal een grote steun kunnen zijn bij het stotteren, of liever: niet stotteren.

Lees meer

 

Allereerst is het belangrijk, zegt Simon, om verschillende soorten cultuur te onderscheiden. Het is met name belangrijk om je bewust te worden van de familiecultuur waarin je bent opgegroeid. In die familiecultuur heb je leren spreken. Wil je jezelf iets anders of iets nieuws aanleren dan moet je door die familiecultuur heenbreken  en jezelf een andere cultuur aanleren. Hoe doe je dit? Gestiek en lichaamstaal kunnen hierbij helpen.

Lichaamstaal en stemming beïnvloeden elkaar. Je stemming bepaalt vaak je lichaamstaal maar je kunt ook met lichaamstaal je stemming beïnvloeden (hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, bijvoorbeeld). Als je bijvoorbeeld niet in de stemming bent om te spreken en het is belangrijk voor je om wel te kunnen spreken kun je die stemming creëren met behulp van lichaamstaal. Door ook bewust gestiek te gebruiken kun je dat effect nog versterken. Mensen praten bijvoorbeeld veel met hun handen. Door maar met één hand mee te bewegen met je spreken kom je al veel rustiger over.

 Mensen reageren op elkaar. Zeker als ze met elkaar praten. Een groot deel van deze interactie gaat door middel van gestiek en lichaamstaal. Hoe kun je deze communicatie zo goed mogelijk laten verlopen en je woorden zo goed mogelijk over laten komen? Door de ander uit te nodigen om met jou in gesprek te gaan, de ander uit te nodigen om naar je verhaal te luisteren. Door met je houding en je stem gezag uit te stralen. Belangrijk hierbij is dat je je natuurlijk beweegt en gedraagt (en spreekt).

 Hoe gaat dit in zijn werk? Je basishouding hierbij is rechtop zitten of staan, de borstkas iets uitzetten en de wenkbrauwen iets opgetrokken. Je staat met het gewicht lichtjes op de voorvoet. Als eerste een gebaar met de hand bijvoorbeeld. Je bedenkt eerst wat je wilt zeggen, dan spreek je het uit, je spreekt naar het einde van de zin toe, dit bevordert het ritme en de timing van je spreken. Je spreekt “legato”, als een stroom van woorden. Spreek vooral de klinkers; van klinker naar klinker. Streef ernaar om geen druk op de medeklinkers te leggen. Spreek met versnelling in de woorden, met pauzes en variatie in het ritme van spreken. Kijk de hand na die het spreekritme ondersteunt. (Let op hoe balletdansers dit doen). Intoneer meer dan je gewend bent (als je Hausdorfer gedaan hebt hoeft dit misschien niet). Simon Schouten adviseerde om geen ademhalingstechniek of trucs te gebruiken, dit belemmert vaak de communicatie. En het gaat er nu juist om om de communicatie met de ander te bevorderen, de ander uit te nodigen om met jou te praten. Het gaat er om dat je je openstelt voor communicatie. Het is hierbij belangrijk dat je gezicht open is en je onderkaak zo ontspannen mogelijk.

 Simon had ook nog een individueel advies voor ieder van ons. Hij kon bijvoorbeeld horen waar je spanning maakte en spieren vastzette en gaf oefeningen en advies hoe je die spieren wat losser kon maken. Als je persoonlijk advies wilt van Simon Schouten dan kun je een afspraak met hem maken voor een gesprek. 

 Zijn emailadres is op te vragen bij het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 Sjanie van Gelder, december 2008.

Bekijk stotteren in de media

Bekijk clips en video's, beluister podcasts, lees columns en interviews in onze mediarubriek

Blijf op de hoogte

Bestel brochures, posters en boeken

Boeken, folders, brochures en posters bestel of download je in onze webshop

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland