Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

Stotterende kinderen hebben vaak meer moeite om hun emoties onder controle te houden. Dat rapporteerden Amerikaanse wetenschappers in de Journal of Communication Disorders. Stotterende kinderen onder de vijf blijken vaak heftiger te reageren op alledaagse stressvolle gebeurtenissen (zoals bijvoorbeeld het wegnemen van een stuk speelgoed) dan leeftijdsgenootjes die niet stotteren. Het is voor het eerst dat er aanwijzingen worden gevonden van een mogelijke verband tussen stotteren en emotionele ontwikkeling.

Emoties
Het stotteren begint meestal tussen het tweede en zesde levensjaar; de tijd dat kinderen leren praten. Stotteren wordt vooral beschouwd als een probleem door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. De precieze oorzaak van het stotteren is nog niet echt duidelijk geworden. Wel komt het vaak binnen bepaalde families voor, vandaar dat mede wordt gedacht aan een erfelijke oorzaak. Dat ook emotionele factoren een rol zouden kunnen spelen werd al langer vermoed, maar er is nooit bewijs voor gevonden.

De onderzoekers lieten 65 jonge kinderen die stotteren een vragenlijst invullen. Daarnaast moesten 65 kinderen die niet stotteren hetzelfde doen. Tussen deze twee groepen kwamen drie belangrijke verschillen naar boven. Niet alleen reageerden de stotterende kinderen heviger op bepaalde gebeurtenissen; ze bleken ook meer tijd nodig te hebben om te kalmeren. Bovendien bleven ze erg gefixeerd op de bron van de emotie, terwijl de niet-stotteraars eerder geneigd waren om hun aandacht weer snel op iets anders te richten.

Ouders
De resultaten van het onderzoek komen overeen met wat ouders regelmatig rapporteren: wanneer een kind opgewonden is stottert het vaker en/of heviger. Volgens de onderzoekers kunnen ouders hun kinderen helpen door ze te laten zien hoe je op een kalme manier met tegenslag kan omgaan. Overigens kan het stotteren ook momentaan worden veroorzaakt door hevige positieve emoties. Dus is het wellicht niet zo verstandig om een stotterend kind al maanden van te voren in te lichten over een spannend dagje uit wat in het verschiet ligt, menen de onderzoekers.

Het is niet duidelijk of het controleren van de emoties hen ook van het stotteren afhelpt, maar volgens de onderzoekers is dit duidelijk iets waar naar gekeken moet worden. Tenslotte laten de wetenschappers weten dan ouders zich niet schuldig hoeven te voelen als hun kind gaat stotteren nadat ze het een uitbrander hebben gegeven. Het is niet bewezen dat ouders hun kinderen laten stotteren.

Dit artikel is overgenomen van Planet. Het gehele (engelstalige) onderzoek is hier te lezen.

Media

Bekijk stotteren in de media

Aanmelden nieuwsbrief

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland