Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Stotteren, wat is het en hoe komt het?

Wat is stotteren?
Stotteren is niet-vloeiend spreken. Het stotteren is meestal hoorbaar en zichtbaar, maar ook van binnen gebeurt er van alles. Je hoort in je spreken herhalingen en/of verlengingen van klanken of je blokkeert. Soms zoek je naar andere woorden en zeg je daardoor niet wat je eigenlijk wilt zeggen. Dat alles kan nare gevoelens geven zoals angst, schaamte, verdriet of boosheid.

Hoe vaak komt het voor?
Misschien ben je nog nooit iemand tegengekomen die stottert en denk je dat je de enige bent, maar stotteren komt best veel voor. 1 op de 100 volwassenen stottert. Het komt overal ter wereld voor, bij jongens en meisjes, bij jong en oud. Het heeft er niks mee te maken of je slim bent of niet. Op latere leeftijd stotteren meer jongens en mannen dan meisjes en vrouwen; meisjes groeien vaker over stotteren heen.

Nou, lekker dan…
Stotteren kan je behoorlijk in de weg zitten. Je gaat naar de middelbare school, je neemt een bijbaantje en wie weet wat voor studies en werk er nog volgen. Je ontmoet nieuwe mensen, ontdekt hoe je zelf in elkaar steekt en wordt misschien voor het eerst verliefd. Er gebeurt en verandert veel en dat maakt je soms misschien onzeker. En dan stotter je er ook nog bij.

Heb je een vraag over stotteren waarop je graag een antwoord wil? Of ben je op zoek naar wetenschappelijke kennis over stotteren? Onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen en het Erasmus MC in Rotterdam verzamelden zo’n 40 vragen over stotteren. Zij beantwoordden deze aan de hand van resultaten uit hun onderzoek en de wetenschappelijke literatuur. Misschien staat jouw vraag er ook wel tussen.

 Vragen en antwoorden over stotteren | Max Planck Institute (mpi.nl)

Aanmelden nieuwsbrief

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland