Buitenlandse folders
Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Individuele en groepstherapiePraktijk groep overleg

Als je besloten hebt om stottertherapie te volgen zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor individuele therapie en/of groepstherapie. Contact met stotterende leeftijdgenoten is vaak erg prettig en helpt je je ideeën over stotteren en spreken gemakkelijker te maken.

Individuele therapie
hiervoor kun je terecht bij een stottertherapeut of een logopedist met ervaring met stotteren:

Stottertherapeut

Stottertherapeuten zijn logopedisten die zich hebben gespecialiseerd in therapie en/of onderzoek naar stotteren. Zij werken binnen een eigen praktijk, stottercentrum of universitair centrum. Naast hun reguliere opleiding hebben zij een vervolgtraject doorlopen waarin zij zich hebben verdiept in de complexiteit van het stotteren en andere vloeiendheidsproblemen. Stottertherapeuten die lid zijn van de NVST nemen deel aan intervisiebijeenkomsten en zijn verplicht zich te blijven scholen, om zo de ontwikkelingen in het vakgebied bij te houden en te voldoen aan de kwaliteitseisen gesteld door de overheid. De meeste stottertherapeuten werken als zelfstandige in een praktijk. U vindt deze therapeuten per provincie onder ‘zoek een therapeut’. Voor meer informatie over de NVST: zie http://www.nedverstottertherapie.nl

Groepstherapie
Hiervoor kun je terecht bij de meeste logopedisten/stottertherapeuten en niet-reguliere stotterprogramma's (zie Therapie-Instellingen).

Combinatie van individuele en groepstherapie
Dit wordt vooral verzorgd door stottertherapeuten/logopedisten.
Ook is er een mogelijkheid om een combinatie van individuele therapie en intensieve groepstherapie te volgen, het zogenaamde RAP, welke wordt verzorgd door de VSN

Zie ook de rubriek ‘Zoek een therapeut’.

A. Reguliere therapieën
Een belangrijk kenmerk van de reguliere therapieën is dat er eerst diagnostisch onderzoek wordt gedaan. Op basis daarvan wordt een individueel therapieplan opgesteld en wordt de therapie gestart. Reguliere therapeuten hebben de brede paramedische HBO-opleiding tot logopedist gevolgd, of een universitaire opleiding Psychologie, die goedgekeurd is door de beroepsvereniging NVLF (logopedie) of NIP (psychologie). Bij de diagnostiek worden door de therapeut ook de overige respectievelijk logopedische of psychologische stoornissen, die een raakvlak met stotteren kunnen hebben, vastgesteld. In de therapiefase kunnen deze overige stoornissen eventueel ook worden behandeld. Er is dus sprake van een integrale benadering.

De hulpvrager is zelf verantwoordelijk voor de keuze van een reguliere dan wel niet-reguliere therapeut of therapie.

Bekijk stotteren in de media

Bekijk clips en video's, beluister podcasts, lees columns en interviews in onze mediarubriek

Blijf op de hoogte

Bestel brochures, posters en boeken

Boeken, folders, brochures en posters bestel of download je in onze webshop

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland