Heb jij vragen over stotteren?
Kijk dan of jouw vraag tussen ons meeste gestelde vragen staat.
Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan hieronder jouw vraag door naar ons!
Hoe komt het dat je stottert?
Je hebt meer dan 100 spieren nodig om te praten. Ook heb je gedachten nodig en adem. Als dit allemaal niet precies gelijk gaat kun je gaan stotteren. Je kunt aanleg hebben voor stotteren. Het zit dan in je genen, net zoals aanleg voor bruine of blauwe ogen. Of je gaat stotteren en hoe, dat hangt van veel andere dingen af. Hoe je karakter is, hoe snel je praat, hoe je omgeving praat, of je goed bent in taal of juist niet en of je sterke of wat slappere spreekspieren hebt.
Waarom heet het stotteren?
Waarom stotteren stotteren heet is niet bekend. Het is wel leuk als je naar de vertaling in andere talen kijkt. Het zijn vaak woorden die van zichzelf ook een beetje stotteren. In het Turks heet stotteren bijvoorbeeld kekemelik.
Welke stotters zijn er?
Er zijn verschillende soorten stotters:
Blokkades (vaste stotters): dit zijn stotters met veel spanning;
Herhalingen (losse stotters): dat zijn stotters waarbij je een klank of lettergreep meerdere
kekekekekekeren zegt;
Verlengingen (lange stoters): dan maak je een klank llllllllang;
Vermijding (stille stotter): dan kies je een ander woord om niet te hoeven stotteren (mijn fiets is kakastuk) of je houdt je mond.
Kan stotteren weer overgaan?
Bij kleine kinderen gaat het vaak weer over. Niet bij iedereen, want anders zouden er geen volwassenen zijn die stotteren. Door therapie kun je het vaak wel heel goed leren controleren via een spreektechniek. Dan heb je ook weinig last van je stotteren. Soms leer je juist bij therapie om je stotteren meer te laten horen, doordat je dan minder zenuwachtig bent, wordt het stotteren losser en minder.
Wat leer je bij stottertherapie?
Bij logopedie-stottertherapie leer je eerst hoe jouw stotteren in elkaar zit, hoe het klinkt en hoe het eruit ziet. Daarna leer je om alles wat je erbij doet (zoals oogknipperen of met je arm bewegen) weg te laten. Vaste stotters (blokkades) leer je losser te maken.
Ook train je je gedachten zodat je positiever over je stotteren en je spreken denkt. Zo wordt de angst om te spreken minder. Soms leer je zelfs expres stotteren om je angst aan te pakken.
Als laatste deel in de therapie leer je een spreektechniek waarmee je je stotteren controleert. Er zijn verschillende spreektechnieken. Samen met de therapeut wordt bepaald welke techniek goed bij jou en jouw spreken past.
Hoeveel mensen op de hele wereld stotteren?
Van alle mensen stottert er ongeveer 1% chronisch. Wereldwijd zijn er ongeveer 60 miljoen personen die stotteren. In Europa zijn dit er 3,74 miljoen. In Nederland zijn het 170.000 en in België 100.000 mensen.
Is stotteren erfelijk?
Ja. Je kunt aanleg hebben voor stotteren. Aanleg wordt doorgeven via je ouders. Vraag het ze maar eens als je zelf stottert. Vaak heeft je vader of moeder zelf gestotterd of je opa of je oma. Of misschien stottert er nog wel iemand in jouw familie.
Waarom stotteren er meer jongens dan meisjes?
Jongens groeien anders dan meisjes. Ze groeien opeens heel snel en dan staat het groeiproces weer stil. Bij meisjes gaat dat meer geleidelijk. In zo’n groeispurt begint het stotteren vaak of begint het weer opnieuw. Daarom begin je vaak met stotteren als je 3 of 4 jaar bent of als je ongeveer 11 jaar bent.
Mag je lachen om stotteren?
Uitlachen is natuurlijk nooit leuk. Maar stotteren is soms best grappig en dan mag je er wel om lachen. Het is wel goed om daar dan iets over te zeggen tegen degene die stottert. Als je zelf stottert lucht het vaak op als je grapjes kunt maken over je eigen stotteren. Samen lachen is natuurlijk het allerleukste. Er zijn ook best leuke grappen over stotteren:
Ken je de nieuwe film van Harry Stotter al?
De film is net zo leuk als die van Harry Potter maar duurt wel twee keer zo lang…