Buitenlandse folders
Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Het StotterFonds is een samenwerkingsverband van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes en de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie (NVST).

Het StotterFonds stelt zich ten doel de kennis over stotteren te verruimen en de stotterproblematiek in het algemeen te verminderen. Dit wordt gerealiseerd door activiteiten te ondersteunen die de kwaliteit verhogen van: preventie van stotteren, diagnostiek en behandeling van stotteren, evaluatie van de resultaten van stottertherapieën en voorlichting over stotteren. 

Het StotterFonds is hierbij niet gebonden aan een bepaalde therapiestroming. Het StotterFonds is het landelijk aanspreekpunt. Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur kan men hier (030 2333336) terecht voor informatie over stotteren, preventie van stotteren bij (jonge) kinderen en stottertherapieën. Uiteraard zijn de website (www.stotteren.nl) en het e-mailadres (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) altijd beschikbaar.

Voor giften hebben wij het volgende rekeningnummer: NL69INGB0000066969 t.n.v. StotterFonds.

Voor vragen van de media is Anja van der Vlist-Pluut bereikbaar op: 06-42162475.

U kunt hier jaarverslag en hier  de jaarrekening 2017 en hier het beleidsplan van het StotterFonds inzien. 
U vindt hier de statuten van het StotterFonds naar akte d.d. 12 september 2018.

Bestuur StotterFonds

bert2Bert Bast, voorzitter
Gepensioneerd, alleen nevenfuncties: Penningmeester Utrechtse Sociëteit van Kunstenaars en Kunstminnenden de Engelenzang, Lid Scientific Committee International Fluency Association

Ernst 2Ernst van der Vlist, penningmeester
Gepensioneerd; alleen nevenfuncties:  Firmant van de VOF van der Vlist;  Penningmeester Almense Tennis Club; Penningmeester van Voedselbank Zutphen de Eetketen.

Jan 2Jan Bouwen, donateurs- en sponsorbeleid  
Hoofdfunctie: Logopedist/Stottertherapeut bij Erasmus MC

Anja websiteAnja van der Vlist-Pluut, bestuurslid
Hoofdfunctie: Logopediste/Stottertherapeute bij Praktijk „ De Klinker”
Geen andere nevenfuncties.

John 2John Kagie, bestuurslid
Gepensioneerd, nevenfunctie: bestuurslid Theresia Pruijmboom Stichting.

Website

De medische artikelen op onze site worden weergegeven met vermelding van auteursnaam. De abstracten zijn persoonlijk ondertekend; persoonlijke verhalen (zoals ervaringsverhalen) zijn uiteraard ook persoonlijk ondertekend.
De algemene informatie is geheel gebaseerd op het meest recente Nederlandse handboek: Stotteren, van theorie naar therapie; Mies Bezemer, Jan Bouwen, Coen Winkelman Eds; Coutinho, Bussum 2013. De samenstelling valt onder verantwoordelijkheid van de webredactie, welke bestaat uit de volgende leden:

Wilma Schipper (stottertherapeut)
Bas Joosse
Rik Mets
Wesley de Kraker
Jeanet Huijgen (FBPN)

Facilitair Bureau

Het StotterFonds wordt in haar activiteiten ondersteund door het Facilitair Bureau Patiëntenorganisaties Nederland (FBPN) te Nijkerk. Hier zijn zes deels parttime medewerkers werkzaam.

Wie zijn bij FBPN aangesloten?
Bij FBPN zijn 15 patiëntenorganisaties aangesloten, zie: https://www.fbpn.nl/over-fbpn.html

Wat doet het Facilitair Bureau?
Het facilitair bureau is geen commercieel bureau maar een overkoepelende stichting en daarmee een verlengstuk van de deelnemers. De deelnemende patiëntenorganisaties laten hun facilitaire diensten uitvoeren door het facilitair bureau. Denk daarbij aan de ledenadministratie, financieel administratieve ondersteuning, telefonische opvang, bestuurlijke ondersteuning en ondersteuning bij de organisatie van evenementen. De daaraan verbonden kosten worden naar mate van gebruik over de deelnemers verdeeld. FBPN levert kwalitatief hoogwaardige dienstverlening en streeft daarbij naar de laagst mogelijke kosten voor de deelnemers.

Het Facilitair Bureau breidt uit
Om nog efficiënter te werk te kunnen gaan is uitbreiding van het aantal deelnemers wenselijk. De voorkeur gaat uit naar toetreding van patiëntenorganisaties die met een soortgelijke problematiek te maken hebben als de huidige deelnemers. Synergie voor al de deelnemende organisaties is hierbij het meest van belang.

Interesse?
Indien u meer wilt weten over FBPN, surft u dan naar de website of neem contact op met mevr. Jacqueline Kieft, bureauhoofd FBPN, tel. 033 – 2471041, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bert2

Het was een roerig jaar 2012. Al eerder hebben we bericht dat onze bureaumedewerkster Annet Schaeffers (zie artikel ‘Annet’ in deze Nieuwsbrief) na ruim 14 jaar met pensioen zou gaan, en in juni hebben velen afscheid van haar kunnen nemen tijdens een ontvangst op het Stotter Informatie Centrum in Utrecht. Bij die gelegenheid hebben we ook belangrijke lopende ontwikkelingen toegelicht. We zijn na de pensionering van Annet ingetrokken bij het Facilitair Bureau van Patiëntenorganisaties Nederland (FBPN) in Nijkerk, een gezamenlijke activiteit met zo’n 15 andere vergelijkbare organisaties. We menen zo door een verdere combinatie en specialisatie van werkzaamheden een gemeenschappelijk back-office (administratie, website onderhoud etc.) met een apart front office (zie artikel ‘Even voorstellen’ in deze Nieuwsbrief) in een eenvoudige maar solide structuur gevonden te hebben.

Maar deze structurele zaken zijn natuurlijk alleen van belang voor onze externe activiteiten ten behoeve het stotteren. Zo hebben we een beleidsplan voor de volgende 5 jaar geschreven met als motto: ‘het probleem stotteren de wereld uit, te beginnen bij Nederland, te beginnen bij de jeugd’. Daarbij gaat het ons dus zowel om voorkómen van het vóórkomen van stotteren (en dat kan, gezien de goede resultaten van ‘early intervention’ bij kinderen), als ook om de vermindering van de problematiek erom heen. Al onze rapporten zijn op de website na te lezen.

Want daar gaat het in deze Nieuwsbrief om. Na een lange voorbereidingstijd, met hulp van diverse subsidiegevers, en vooral door de deskundige vasthoudendheid van de projectcoördinator (Jurre Kruse, lid van de Webredactie) is deze nieuwe website nu ‘live’ gegaan. De vormgeving is geheel nieuw, en alle moderne communicatiemogelijkheden zijn erbij ingebouwd. De inhoud is voor een deel al vernieuwd (maar er was door de oude structuur wel wat achterstallig onderhoud) , en wordt verder ook aangepast. Mail ons graag hoe jullie het vinden, en wat nog verbeterd kan worden!

Bert Bast

Foto Jeanet 2Hiermee wil ik mij voorstellen. Mijn naam is Jeanet Huijgen en ik werk bij FBPN. Vanaf augustus vorig jaar heeft FBPN de taken van Annet Schaeffers overgenomen voor de StotterFonds. Deze taken worden nu uitgevoerd door  mijn collega Heleen Bakker en door mij. Ik werk nu drie jaar voor FBPN en werk drie dagen in de week. Mijn werkdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 15.00 uur. De StotterFonds is uiteraard  van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar. Naast mijn werkzaamheden voor de StotterFonds werk ik ook voor andere patiëntenverenigingen die aangesloten zijn bij FBPN.  Werkzaamheden die wij doen zijn o.a. ledenadministratie, financiële administratie, telefoonbeantwoording, e-mailbeantwoording, notuleren van vergaderingen en bestuursondersteuning. Ik ben 38 jaar, getrouwd en heb twee zonen van 7 en 9 jaar. Wij wonen in Bunschoten-Spakenburg. Naast mijn werk voor FBPN werk ik in de avonduren ook als notuliste voor een aantal verenigingen. Verder hou ik van lezen,  creatief bezig zijn en doe ik  aan power balance en wandel ik af en toe met een vriendin.

Jeanet Huijgen

foto AnnetVelen van jullie kennen Annet van de telefoon, en een paar van jullie hebben Annet ook meegemaakt achter haar bureau in Utrecht, op verschillende locaties van het Stotter Informatie Centrum. Hier zien jullie haar huidig bureau (thuis) waar Annet bezig is om haar duizenden foto’s te ordenen. Je weet wel, zo’n klus waarvan je hoopt dat je daar met een gebroken been aan toekomt (maar wat dan bv. door de pijn toch niet gebeurt), en dan hoop je dat die tijd komt na de pensionering.

Want dat is gebeurd: Annet is op  1 augustus 2012 na zo’n 14 jaar met pensioen vertrokken van het SIC. De receptie in juni om haar tijd bij ons te gedenken was druk bezocht. Annet zelf is in het zonnetje gezet door Leonoor Oonk (StotterFonds bestuurslid) en Esther van Bunschoten (vz NVST), en ikzelf heb kort geschetst wat de StotterFonds in Annet’s periode heeft meegemaakt, en hoe we nu verder gaan (zie ander verhaaltje over het roerig jaar 2012).

Ik ben bij Annet op bezoek geweest. Ze vindt het heerlijk om meer tijd te hebben; ze voelt zich ook nog zeer bij de StotterFonds betrokken, en is was uiteraard benieuwd hoe het nu gaat. Maar ze begint toch wel afstand te nemen, en dat is ook goed.  Nogmaals, Annet, grote dank voor je inzet en vele werk wat je voor de StotterFonds en Demosthenes hebt verricht; het ga je goed, en wellicht kom je nog foto’s uit je StotterFonds tijd tegen. Ik hoop dat die voor een deel net zo boeiend en indrukwekkend zijn als je vele Afrikaanse foto’s.

Bert Bast

Bekijk stotteren in de media

Bekijk clips en video's, beluister podcasts, lees columns en interviews in onze mediarubriek

Blijf op de hoogte

Bestel brochures, posters en boeken

Boeken, folders, brochures en posters bestel of download je in onze webshop

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland