Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

"Zeg", vroeg Baukje toen ze zich loom tegen mij aan schurkte en ik zachtjes door haar hoofdhaar kroelde, wat ze altijd zo fijn vond, "waarom stotter je nú eigenlijk niet?"
"Toe Baukje", probeerde ik de situatie die ik in gedachten had nog te redden, "is dit nu wel het juiste moment?" Maar ze was al niet meer te stuiten. Zachtjes nam ze me in een omklemming en bewoog haar glanzende lippen naar mijn oor. "Voor de draad ermee. Kom op!", fluisterde ze. 

En tja, daar lag ik dan... met mijn mond vol tanden. Hoe moest ik me hier nu weer uit praten? Omstandig zocht ik naar de juiste woorden. "Eh Baukje, je weet dat stotteren een interessant complex van factoren en omstandigheden is, hè? En op momenten dat ik me gelukkig voel, zoals hier met jou, dan is er geen enkele reden voor mij om te stotteren. Ik ben vrij van paniek, bevind me niet in een vervelende situatie - integendeel zelfs." Ik rolde om om haar in de ogen te kunnen kijken. "Heb ik je vandaag al verteld dat je..." "Ik begrijp geen barst van jullie stotteraars", onderbrak Baukje mijn al te doorzichtige verleidingspoging. "Ik bedoel: wat doen jullie eigenlijk bij die logopedisten en stottertherapeuten? Leren flankademhalen hoef je niet, dat kun je al lang en hartstikke goed. En hier bij mij hoef je al die trucjes toch ook niet toe te passen? Noem ze allemaal maar op. Klanken verlengen, een blokkade doorbreken door haar los te laten en de klank opnieuw te hernemen, invoelen van de situatie, klanken proeven, bevriezen van je barrières, laten inglijden van medeklin..." "Baukje!", probeerde ik ertussen te komen. Maar het bood geen soelaas. Nu ze eenmaal op stoom was geraakt, zat er geen rem meer op. Ze streek een haarlok weg van haar ogen en vervolgde de litanie. "En bij wie ben je allemaal in de leer gegaan? Bij die logopedist die je tien jaar lang uit boekjes heeft laten voorlezen omdat je 'dat zo mooi kon'. Bij die afblaffers uit Amsterdam, bij die natuurlijk zingende profeet uit het oosten, bij die spierballenkwekers uit Frankrijk. En o ja, was ik bijna die socio's uit de Achterhoek vergeten. En wat heeft het allemaal opgeleverd? Nou? Dat als je hier bij mij ligt, dat er niets met je aan de hand is. En als je weer buiten staat, dat je stottert.
Er viel een pijnlijke stilte.

Na een tijdje al nadenkend op een haarpunt gekloven te hebben, hernam Baukje haar monoloog. "Misschien is wat ik zeg best dom, hè? Maar waarom richten jullie je allemaal op de zichtbare en hoorbare uitingsvormen van het stotteren? Als mijn auto stottert, ga ik toch ook niet aan de knalpijp zitten klooien? Als de motor hapert en daardoor de carrosserie schudt van ellende, laat ik toch ook niet nieuwe schokdempers installeren om de zichtbare effecten van het trillen te elimineren? Nee, natuurlijk doe ik dat niet." Nieuwsgierig nam ze me op, alsof ze wilde zeggen: "Nu jij weer".

Verontrust wentelde ik me op m'n rug en staarde naar het plafond. Volgens mij maakte Baukje nu een paar zeer ernstige denkfouten. Maar welke? Het lukte me niet om m'n vinger op de zere plek te leggen. Wat hield ik toch intens van mijn slimme Baukje. In een halfslachtige poging haar een weerwoord te geven, bedacht ik snel een lafhartige dooddoener. "Die vergelijking gaat mank, Baukje. Wij stotteraars zijn mensen. Geen machines waarop je even een andere instelling kunt toepassen." Lenig boog Baukje zich over me heen en keek me spottend aan. "Ja maar lieve jongen, die instelling maak je toch zelf? Waarom kun je de gemoedstoestand waarin je stottervrij praat niet transformeren naar stressvollere situaties? Dat raakt toch de kern van het hele stotterprobleem? Die niet-vloeiende spraak van jullie is slechts een bijzaak van het stotteren. Of zie ik het nu verkeerd?"

Luc van Aalten

Media

Bekijk stotteren in de media

Blijf op de hoogte

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland