Buitenlandse folders
Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Daniël klimt het trapje van het podium op als hij zijn naam hoort. ‘De volgende spreker is onze veelbelovende verkoopleider Daniël van Hoven’, klonk door de microfoon de grote zaal in. De dagvoorzitter had hem zojuist aangekondigd op het jaarlijkse congres waarbij de vier filialen uit het land aanwezig waren. Hij werkt nu anderhalf jaar bij het bedrijf en het is zijn eerste presentatie binnen deze functie. De punten van zijn blauwe schoenen zijn het enige dat hij ziet als hij richting het katheder loopt waarachter hij binnen tien seconden zal staan om zijn verhaal te houden. Hij hoopt dat de ruim tweehonderd luisteraars in de zaal ook zullen letten op zijn bijzondere schoenen die zo mooi passen bij het overhemd dat hij draagt. Misschien luisteren ze dan minder goed naar wat hij te vertellen heeft. Niet dat zijn verhaal niet goed in elkaar zit. Als vorig jaar cum laude afgestudeerde economiestudent heeft hij prima op een rijtje wat hij gaat vertellen. De omzetcijfers zijn beter dan vorig jaar dus zijn verhaal zal ook goed ontvangen worden. Aan de inhoud zal het zeker niet liggen.

Van 1 tot 9 juli mocht ik een ruime week doorbrengen in de Italiaanse bossen bij het dorpje Sale San Giovanni, niet ver van Ceva. Het was een bijzondere week, om verschillende redenen. De belangrijkste reden was misschien wel dat ik voor het eerst in mijn leven omgeven werd door stotteraars. Het is gek. Ik stotter al sinds ik mij kan herinneren, maar behalve een korte stottercursus jaren geleden, heb ik mij nooit veel met andere stotteraars bemoeid. Ik heb hun gezelschap nooit opgezocht.

Juist daarom was deze cultural exchange zo bijzonder. Ik mocht kennis maken met stotteraars uit Finland, Zweden, België, Portugal, Italië en uiteraard Nederland. Iedereen stottert op zijn of haar eigen manier en iedereen gaat er op zijn of haar manier mee om. Waar ik mijn stotteren al enige jaren terug heb geaccepteerd als zijnde een deel van mijzelf, een deel waar ik niet snel afscheid van zou willen nemen, zag ik hoe anderen er dagelijks mee worstelen en op zoek zijn naar een manier om ermee om te gaan.

 ‘ Waarom ga je in godsnaam de journalistiek in? Je stottert’, de zin die ik zo vaak gehoord heb. Dat de vraag terecht is, kan ik niet eens ontkennen.

Stotteren is beperkend, zeker als je iets communicatiefs gaat doen. Maar het is wat ik wil. Dus ik doe het. Punt.

‘Je stottert, dus het is niet handig als je telefonische interviews doet’, werd mij bij een landelijke krant waar ik stage kwam lopen verteld, ‘Want je belt namens ons en we hebben een naam hoog te houden. Mensen verwachten geen stotteraar.’ Ik was te verbouwereerd om ook maar iets te zeggen. Die stage werd trouwens een ramp, dat lag niet alleen aan dat stotteren.

Bekijk stotteren in de media

Bekijk clips en video's, beluister podcasts, lees columns en interviews in onze mediarubriek

Blijf op de hoogte

Bestel brochures, posters en boeken

Boeken, folders, brochures en posters bestel of download je in onze webshop

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland