Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

I know in time they will recover. But we certainly made an impression on them.
Mary Tudor in een brief aan Wendel Johnson
1940

Het probleem van het stotteren

In de eeuwenlange zoektocht naar een oorzaak voor stotteren, zoals ik deze heb beschreven in mijn masterthesis (‘Het probleem van het stotteren’, zie website), zijn er verschillende theorieën en therapieën getest die ons nu de haren ten berge doen rijzen. Een voorbeeld is de Pruisische chirurg J.F. Dieffenbach, die in de 19e eeuw het stotteren probeerde te behandelen door een incisie te maken in de tongwortel, met veelal rampzalige gevolgen voor de patiënt (Bobrick, 2015).

Bevend toets ik het telefoonnummer in. Mijn handen zijn bezweet en mijn hart slaat in mijn keel. De telefoon gaat over. Ik wil hem snel wegdrukken maar verman me. Dit telefoontje kan ik niet uit de weg gaan, hoe moeilijk ik het ook vind.
Telefoneren vind ik een regelrechte ramp. Ik kom tijdens een telefoongesprek veel minder goed uit mijn woorden dan wanneer ik iemand in de ogen kan kijken. Vooral zakelijke gesprekken met onbekenden vind ik lastig. En dit is er dus zo een…

Hoe een persoon die stottert een Geschiedenisleraar werd.

Toen ik in 2017 mijn Master’s diploma in Onderwijs uitgereikt kreeg, gebruikte mijn mentor het woord ‘veerkracht’ om mij te omschrijven. Zij had ruim veertig jaar ervaring als docent en lerarenopleider, maar ze was nog nooit iemand op de opleiding tegengekomen die stottert. Datzelfde gold voor mijn stagebegeleider, eveneens een ervaren iemand in onderwijsland. Ik was dus de vreemde eend in de bijt. Beiden hadden ernstige bedenkingen bij mijn droom om leraar te worden en ze twijfelden of ik erin zou slagen de opleiding succesvol af te ronden. Gelukkig voor mij hielden ze hun bedenkingen voor zich tot het moment dat ik daadwerkelijk mijn bul in handen had.

Media

Bekijk stotteren in de media

Blijf op de hoogte

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland