Buitenlandse folders
Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Beste stotter,

We kennen elkaar nu al een hele tijd en hebben zo onze ups en downs. Toen ik je net leerde kennen, vond ik je zeer vervelend. Je maakte mij onzeker en ik wist niet goed wat je met mijn spraak deed. Ook werd ik erg verdrietig van je en als ik niet hoefde te praten, dan deed ik dat ook niet.

Toen ik op de middelbare school werd gepest – wat vooral door jou kwam – besloot ik dat er iets moest veranderen. We zijn samen naar stottertherapie en later ook naar RAP-training gegaan. Tijdens deze groepstraining zag ik dat ik niet de enige was die stotterde en hierdoor groeide mijn zelfvertrouwen. Toch maakte je mij ook nog regelmatig verdrietig en liet ik je niet graag aan mijn omgeving horen.

Na veel oefenen en door jou er te laten zijn, schaamde ik mij steeds minder voor je. Momenteel heb ik je geaccepteerd en kan ik ook regelmatig om je lachen. De schaamte voor jou is weg en je mag ook wel eens van je laten horen. Om te voorkomen dat jij de overhand gaat nemen, maak ik gebruik van spraaktechnieken die ik heb geleerd. Niet iedereen begrijpt jou altijd, maar ik begrijp jou wel en dat is het belangrijkste. Kortom, het gaat best goed tussen ons.

Liefs Dian

In de verhalen over stotteren wordt vaak de nadruk gelegd op de negatieve kanten van deze spraakafwijking. Maar is het altijd wel zo negatief? Kun je ook een hele andere relatie hebben met je stotteren? Hieronder een liefdesbrief van Rik aan zijn stotteren. Ervaar jij hetzelfde? Of iets totaal anders? Laat het ons weten en deel je verhaal met het StotterFonds! 

Daniël klimt het trapje van het podium op als hij zijn naam hoort. ‘De volgende spreker is onze veelbelovende verkoopleider Daniël van Hoven’, klonk door de microfoon de grote zaal in. De dagvoorzitter had hem zojuist aangekondigd op het jaarlijkse congres waarbij de vier filialen uit het land aanwezig waren. Hij werkt nu anderhalf jaar bij het bedrijf en het is zijn eerste presentatie binnen deze functie. De punten van zijn blauwe schoenen zijn het enige dat hij ziet als hij richting het katheder loopt waarachter hij binnen tien seconden zal staan om zijn verhaal te houden. Hij hoopt dat de ruim tweehonderd luisteraars in de zaal ook zullen letten op zijn bijzondere schoenen die zo mooi passen bij het overhemd dat hij draagt. Misschien luisteren ze dan minder goed naar wat hij te vertellen heeft. Niet dat zijn verhaal niet goed in elkaar zit. Als vorig jaar cum laude afgestudeerde economiestudent heeft hij prima op een rijtje wat hij gaat vertellen. De omzetcijfers zijn beter dan vorig jaar dus zijn verhaal zal ook goed ontvangen worden. Aan de inhoud zal het zeker niet liggen.

Media

Bekijk stotteren in de media

Blijf op de hoogte

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland