Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

Stottertherapie bij jonge kinderen is een zoektocht naar factoren die stotteren naar voren laten komen. De stottertherapeut is een gids in dit proces voor het stotterende kind en zijn of haar ouders. Het meisje in de wachtkamer zat voor het poppenhuis en sprak met haar moeder. Haar moeder luisterde aandachtig en nadat het kind haar twintig herhalingen beëindigd had gaf ze haar dochter rustig antwoord. Toen ik samen met het meisje speelde keek ze me frank en vrij aan en vroeg heel rustig 'magmagmagmagmagmagmagmagmag ik nog even bij het poppenhuis kijken'. Ik keek even rustig terug en zei: 'Ja, hoor. Misschien kun je ook wel magmag zeggen.'. 'Dat kan ik wel' zei Laura en herhaalde 'magmag ik nog even bij het poppenhuis kijken'. Haar moeder keek heel verbaasd.

's Avonds belde ze me op om te vertellen dat dochterlief op de terugweg achterop de fiets gezegd had: 'Mam, ik stop er helemaal wel mee, hoor'. Vanaf dat moment stotterde ze inderdaad niet meer. Samen bespraken we dat Laura haar grens gezocht had. Haar moeder gaf aan dat dit ook in andere aspecten aan de orde kwam. Ze vertelde dat ze dit niet gemakkelijk vond omdat het heel lang geduurd had voordat haar kinderwens vervuld was. Ze wilde daarom alles doen om het Laura naar de zin te maken en nu besefte ze dat dit voor haar dochter niet altijd juist was. Via het stotteren gaf Laura dit aan. Soms is het signaal zo duidelijk dat als hier gehoor aan gegeven wordt het stotteren niet meer nodig blijkt te zijn. Stotteren bleek de ingang te zijn voor een verandering van de interactie tussen moeder en dochter. Natuurlijk dient nagegaan te worden waarom Laura voor stotteren koos en niet voor iets anders. Ik kom niet vaak tegen dat een kind stotteren zo groot en bijna bizar maakt als een roep om hulp. 

Een paar weken geleden ontmoette ik Thijs bij wie dit evenals bij Laura wel het geval was. Hij zat bijna ondersteboven in zijn stoel, keek me onderzoekend aan terwijl hij op een blazende manier in- en uitademde. Zijn vader kon een lach niet onderdrukken. Ik vroeg hem wat hij aan het doen was waarop hij antwoordde: 'Ik ben aan het opstarten'. Toen ik zijn 2 jaar oudere praatgrage broer vroeg wat hij ervan vond zei die: 'vrij eigenaardig' terwijl hij bewonderend naar zijn broertje keek. Thijs eiste via stotteren op een unieke manier de ruimte op die anders ingenomen zou worden door zijn broer. Stottertherapie bij jonge kinderen is een zoektocht naar factoren die stotteren naar voren laten komen. De stottertherapeut is een gids in dit proces voor het stotterende kind en zijn of haar ouders. Samen wordt gezocht naar de balans binnen en buiten het kind. Als de aanleg voor stotteren groot is blijkt het vaak ook nodig om aan het stottergedrag zelf aandacht te besteden. Bij Laura en Thijs was dit niet aan de orde. Laura had baat bij op z'n tijd een liefdevol, duidelijk 'nee' van haar moeder en Thijs bij de felbegeerde gitaarles en zijn familie als publiek.

Ilanda de Dood

Media

Bekijk stotteren in de media

Blijf op de hoogte

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland