Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

Langzaam kwam ik weer tot mijn positieven. De cursor op mijn computerscherm knipperde uitnodigend, maar het voelde alsof ik zojuist met een linkse directe was neergeslagen en het kostte me enige moeite weer op te krabbelen. Op het scherm bleef het even stil, alsof degene aan de andere kant aanvoelde dat er iets niet goed was gegaan. Ik herpakte me evenwel en typte een kort "ai!!" met de emoticon 'beat up' erbij, wat zoveel aangaf als een gezichtje met een blauw oog en de tong half uit de mond. 
Die boodschap kwam aan. 

Het begon zo onschuldig. Ik werd 'opgeroepen' voor een chat met een goede kennis, had er wel zin in en ging dus op het verzoek in. Op een gegeven moment kwamen we op het onderwerp 'stotteren'. Ik maak er vaker grapjes over en zo ook nu. Want toen ik even niet snel genoeg reageerde deed ik dit af met "stotteraars hebben wat meer tijd nodig hè". Mijn chatmaatje ging daarop in en reageerde op een gegeven moment met "Okee dan nu de handjes in de zij en diep uitademen maar!" Ik begreep direct welke therapie er bedoeld werd. "Ken je die dan?" vroeg ik. We kletsten er een tijdje over door en ik gaf aan dat ik er zelf niet aan moet denken, maar dat anderen er wellicht wel baat bij konden hebben.
Plotseling verscheen die opmerking op het scherm:
"Ja, tenslotte is het toch een slecht aangeleerde gewoonte"...

Het was of die woorden even in megavette letters voor mijn ogen bleven dansen. De cursor knipperde nog steeds uitnodigend, maar ik had even nodig om weer bij te komen. Ik kende de ander al goed genoeg te weten dat het niet kwetsend bedoeld kon zijn. En ik ken mijzelf goed genoeg te weten dat ik dit ook niet zo op zou vatten. Maar om stotteren af te doen als een slecht aangeleerde gewoonte ging zelfs mij te ver. Want dat zou dus betekenen dat er in dit landje ruim 200.000 mensen rondlopen die net doen alsof zij niet van het stotteren af kunnen komen, en het in feite aan zichzelf te wijten hebben!
De korte opmerking en bijpassende emoticon hadden hun uitwerking niet gemist. Aan de andere kant zat nu iemand die zichzelf wel voor het hoofd kon slaan. De opmerking was absoluut niet kwetsend bedoeld, verscheen er op het scherm.
Hoewel ik me eigenlijk had voorgenomen om op tijd naar bed te gaan - de klok sloeg half 11 - zei een stem in me dat ik dat niet kon maken. Er verscheen nog meer op het scherm. Dat mensen die het goed bedoelen puur door onwetendheid zo kwetsend kunnen zijn. Of ik alsjeblieft niet uit wilde loggen. Dat het nu toch wel tijd werd om echt meer over stotteren te weten te komen.

Kijk, en dat was een goeie. Ik maakte er direct gebruik van door het adres van deze website door te geven. Dit werd aan de andere kant van het scherm maar al te graag overgenomen. De schrik zat er behoorlijk in daar. Of ik nu niet in een megadip was geschoten, was de tendens van de vragen en opmerkingen die nu over het scherm vlogen. Nee, echt niet! Kon ik verzekeren. En wat nog mooier was: ik sprak de waarheid. Ondanks die opmerking - die blijkbaar nog bij veel 'onwetenden' in zwang is - had ik mijzelf weer snel kunnen vermannen. Ik vond het mooi te lezen dat mijn chatmaatje oprecht geïnteresseerd was om daadwerkelijk te weten te komen hoe het dan wèl zit met dat in mist omgeven en duistere verschijnsel dat 'stotteren' wordt genoemd.
Op het scherm werd mij meegedeeld dat de website inmiddels onder 'Favorieten' was toegevoegd en dat die de komende dagen eens flink doorgevlooid zou worden op zoek naar 'de waarheid'. We besloten het voorlopig daarbij te laten en - niet voordat ik de andere kant had verzekerd dat het prima met mij ging - de chat af te sluiten.
De klok sloeg 12 uur.

Corine Verdonk
webredacteur

Media

Bekijk stotteren in de media

Blijf op de hoogte

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland