Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

Ze zat aan het einde van groep acht en ze stotterde. Ik noem haar even Seray. Misschien is het omdat ik op dat moment nog met mijn opleiding tot stottertherapeut bezig was en haar af en toe besprak met mijn begeleidster, of misschien is het de wonderlijke combinatie tussen voldoening en twijfel die bij me bovenkomen als ik aan deze behandeling terugdenk, maar ik zal haar nooit vergeten. Ze kwam binnen als een muisje. Ze had veel last van het stotteren en ze had het gevoel dat iedereen haar uitlachte. We praatten hierover en ze kwam erachter dat niet ‘iedereen’ haar uitlachte. Het was in werkelijkheid één keer gebeurd dat twee kinderen in de klas gelachen hadden, toen zij stotterde bij het lezen, en één keer had iemand iets over het stotteren gevraagd.

We werkten onder andere aan ontspanning en aan spreektechniek, maar dat was voor mij niet de kern van de therapie. Wat me vooral nog helder voor de geest staat, is die keer dat ze op mijn verzoek haar vriendin uit groep acht mee had genomen. We werkten op dat moment aan het verminderen van angst voor negatieve reacties op het stotteren. Seray was gewend om helemaal in haar schulp te kruipen als ze iets moest zeggen in de klas, uit angst voor reacties op haar spraak. We probeerden samen andere houdingen uit en oefenden het volgende: Seray las iets voor en haar vriendin en ik speelden dat we klasgenoten waren. Steeds als ze ook maar éven haperde, barstten wij in lachen uit. En Seray deed het voortreffelijk. Zij maakte lang oogcontact en gaf ons daarbij een blik van ‘wat had je nou?’ waar we bang van werden. En met haar vriendin als bondgenoot, durfde ze dit in de klas ook toe te passen.

Ik weet niet eens meer of ze dat nu ook daadwerkelijk heeft gedaan. Waarschijnlijk was het niet meer nodig. Haar hele houding veranderde namelijk. Toen ik haar na de zomervakantie terugzag, was ze duidelijk ouder geworden en veranderd in een echte stoere puber. Ze ging naar het voortgezet onderwijs en vond daar allemaal nieuwe vriendinnen. Ze straalde zo’n zelfvertrouwen uit, dat ik me bijna niet kan voorstellen dat er nog iemand is geweest die durfde te lachen om haar stotteren. En: het stotteren verminderde enorm. Op een gegeven moment stotterde ze juist vooral nog als ze met haar vriendinnen ontspannen aan het kletsen was. We oefenden het overstappen op een rustiger spreektempo en daarmee had ze eigenlijk alle controle die ze wenste.

Ik zag haar uiteindelijk nog twee keer voor een halfjaarlijkse controle. Het was vooral mijn idee dat we daarna helemaal gestopt zijn. Seray zelf vond het nog wel spannend om volledig op eigen benen te gaan staan. Maar voor mijn gevoel stond ze dat al. Ik wilde haar laten merken dat ze het alleen kon. Ik drukte haar wel op het hart om weer contact met me op te nemen als het stotteren terug zou komen of als ze zich onzeker zou gaan voelen over haar spreken.

Ik heb nooit meer iets van haar gehoord. Soms denk ik nog wel eens aan haar en vraag ik me af of ik haar niet te vroeg heb laten gaan. Hoe zal het met haar zijn? Ik probeer er maar op te vertrouwen dat ze me belt als ze me nodig heeft. Tegenwoordig laat ik stotterende scholieren minder snel helemaal los. Ik blijf ze, zolang ze dat zelf ook willen, langere tijd één of twee keer per jaar zien. Om even wat technieken op te halen, als stok achter de deur of gewoon om te checken of alles nog goed gaat. Door een open deur is het tenslotte makkelijker binnenwandelen…

Wilma Schipper, webredacteur en logopedist/stottertherapeut
mei 2008

Media

Bekijk stotteren in de media

Blijf op de hoogte

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland