Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

Stotteren kan hilarisch zijn, dramatisch, vervelend, triest, heroïsch, maar het is altijd opvallend. Daarom komt het in vele films voor.
Zo zagen we in A Fish Called Wanda Michael Palin  vooral als komiek – en hij gaf zijn naam daarna aan het Michael Palin Instituut  voor behandeling van stotteren in Engeland. In The King’s Speech zagen we het heroïsche: Colin Firth speelde een prachtige rol als de stotterende koning  Georg VI die in de moeilijke aanloop naar de Tweede Wereldoorlog Groot Brittannië moed in moest praten. Hij deed dat met hulp van een inspirerende therapeut; niet dat hij ‘genezen’ was, maar hij leerde goed om met het stotteren om te gaan.
Nu is bij de laatste Oscars een korte film over stotteren in de prijzen gevallen, zie http://www.stuttererfilm.com/. Of eigenlijk, je moet nog even afwachten of je de film helemaal gratis kan zien, want  door copy rights is nu nog alleen maar de trailer vrijgegeven.

StuttererJe wordt meegezogen in onheilspellende pianoroffels, een triest kijkende jongen, een mooi meisje in de ondergrondse, aanleren van gebarentaal. Via ITunes is de film nu te zien, misschien toch doen.
De jongen stottert heftig.. Eén scene is hartverwarmend: de aandacht van de vader voor de jongen. De jongen maakt een date via het net, durft het live contact niet aan, uiteindelijk toch wel, en dan blijkt zij doofstom te zijn! Dan gaat het doek zwart  en laat aan ons het vervolg raden. Zou zij problemen hebben met liplezen ☺? De film is professioneel goed gemaakt - een Oscar! Het is immers aangrijpende dramatiek.
En dat is wel een beetje een probleem. Film makers zijn er niet op uit om voorlichting te geven, maar om een aangrijpend verhaal te vertellen De afloop van de film is onverwacht; is het grappig of lijkt het te benadrukken dat mensen die stotteren in hun relaties ook een handicap hebben?

Zo triest is de werkelijkheid niet. En het omgekeerde, wat we op de TV nog wel eens zien: een simpele therapie verhelpt alles - is ook niet waar.
Is deze film goed, slecht, fout? Weerspiegelt de film de realiteit? Wat moeten we ervan vinden? Is het al goed dat stotteren ‘op de kaart’ komt, hoe dan ook? Het is hoe dan ook een verrassende film, kijken dus.

Bert Bast

Aanmelden nieuwsbrief

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland