Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

Eerder heeft op deze site een in memoriam gestaan van Dr Helbert Damsté. Op 22 december 2021 overleed zijn maatje met dezelfde interesse voor het stotteren: Theo Schoenaker, 89 jaar oud.

In het stuk over Damsté heb ik hun interactie al beschouwd: Damsté was meer wetenschappelijk gedreven (wat is het, hoe wordt het veroorzaakt?), terwijl Theo Schoenaker aanvankelijk meer praktisch was ingesteld. Schoenaker was opgeleid als logopedist en was meer bezig met de vraag: hoe kan je er iets aan doen? Bij die zoektocht zocht en vond hij meer basale factoren die stotteren in stand hielden, verergerden of konden verminderen. Hij keek naar in hoeverre de persoon die stottert gevangen zit in een vicieuze cirkel van stotteren, spanning en meer stotteren en zocht naar punten waar deze cirkel kan worden beïnvloed.

Van dinsdag 9 tot vrijdag 12 augustus 2022 wordt het stotterkamp Dream.Speak.Live gehouden in JVC Orangerie Horst. Horstebaan 14, 2900 Schoten (België). Het kamp is geschikt voor kinderen met stotteren tussen 6 en 14 jaar.
Meer informatie vind je hier.

Het Damsté-Terpstra Fonds maakt het voor kinderen wiens ouders de bijkomende kosten van het Stotterkamp moeilijk(er) kunnen betalen mogelijk om zonder zorgen deel te nemen. Het fonds neemt de kosten van de eigen bijdrage op zich en waar nodig reis- en verblijfkosten.

Foto Peggy JanssenOp 6 maart 2022 is, na een langdurige periode van ziekte, Peggy Janssen overleden op de leeftijd van 88 jaar.

Peggy werd opgeleid als psycholoog en tijdens haar studie specialiseerde zij zich als experimenteel en sociaal psycholoog aan de Universiteit van Utrecht. Zij begon haar loopbaan in 1968 als onderzoeker aan het Instituut Foniatrie van de KNO-kliniek in het Academisch Ziekenhuis te Utrecht (later genoemd Universitair Medisch Centrum Utrecht). Haar research startte met het project naar de effectiviteit en efficiëntie van stottertherapie De Doetinchemse Methode. Dit was het begin van meer dan 30 jaar experimentele en klinische activiteiten op het gebied van communicatiestoornissen en, meer in het bijzonder, het domein van stotteren. Haar research op het terrein van stotteren was uniek in meerdere opzichten.

Rik heeft een nieuw column geschreven over een oud onderzoek naar de oorzaak van stotteren. Lees hier zijn interessante analyse:

https://www.stotteren.nl/in-de-media/columns/984-het-monster-experiment.html

Media

Bekijk stotteren in de media

Blijf op de hoogte

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland