Nieuws

Nu.nl besteedt aandacht aan stotteren op WSD

nu.nlZondag 22 oktober besteedt www.NU.nl/lifestyle aandacht aan Wereldstotterdag, de redactie wilde een artikel over stotteren op de werkvloer. Anja van der Vlist en Coen Winkelman zijn over dit thema geïnterviewd.

Wereldstotterdag 2017 - tips voor ouders

Poster WSDNijkerk, 12-9-2017. Zondag 22 oktober 2017 is het Wereldstotterdag. Sinds 1998 wordt deze dag georganiseerd om de aandacht te vestigen op de zeventig miljoen mensen op de wereld die stotteren. Dit jaar staan bij de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) de basisschoolkinderen die stotteren centraal. Er zijn tips voor ouders hoe ze hun kind kunnen ondersteunen, zodat de kinderen zich gedurende hun schoolcarrière ondanks het stotteren volwaardig kunnen ontwikkelen.

Stotteren bij kinderen begint meestal als ze tussen twee en vijf jaar oud zijn. Soms houdt het stotteren enige weken aan, soms kan het jaren duren voordat een kind vloeiend spreekt. Ongeveer één op de honderd kinderen blijft in meer of mindere mate last houden van stotteren.

De ouders van basisschoolkinderen die stotteren hebben een belangrijke taak bij de begeleiding. Zij zijn immers de constante factor in het leven van hun kind. Alle anderen: leerkrachten, buren, sportleraren en familie hebben doorgaans een vluchtigere band met een kind en kunnen de problemen die door het stotteren ontstaan moeilijker op waarde schatten. De Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) wil ouders van kinderen die stotteren ondersteunen bij hun taak om de omgeving te informeren over stotteren; hoe om te gaan met pesten, leestoetsen waarbij het tempo het resultaat bepaalt, spreekbeurten en praten over stotteren.

Lees meer...

Wil jij collecteren voor de NFS?

NSGKVan 13 t/m 18 november is weer de jaarlijkse collecte van de NSGK. Als je je via de NFS opgeeft om te collecteren, gaat de helft van het opgehaalde bedrag naar de NFS en kan dus gebruikt worden voor informatie over stotteren.

Je collecteert gewoon in je eigen wijk of woonplaats.

Geef je vandaag nog  op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !

Resultaten onderzoek naar volwassenen die stotteren

1-s2.0-S0094730X16301188-gr1Een tijdje geleden hebben wij een oproep gedaan om mee te doen met een experiment. In dit experiment leerden deelnemers, stotteraars en niet-stotteraars, om verschillende melodieën op een digitale piano mee te spelen met een metronoom. Ze speelden daarbij afwisselend met en zonder geluid. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat stotteraars in het algemeen duidelijk minder accuraat waren in het meespelen met een metronoom, maar dat dit verschil aanzienlijk kleiner werd wanneer de deelnemers zichzelf niet konden terughoren (dat is, wanneer ze speelden zonder geluid). Deze bevinding is interessant, aangezien het gelijkenissen vertoont met de (tijdelijke) vloeiendheids-effecten bij personen die stotteren wanneer ze hun eigen stem op een andere manier terughoren. Het laat zien dat sensomotorische processen (de interactie tussen het maken van (spraak)bewegingen en terughoren van het eigen geproduceerde spraakgeluid) bij personen die stotteren niet alleen minder stabiel kan zijn tijdens spraak, maar ook tijdens niet aan spraak gerelateerde motorische activiteiten, zoals bijvoorbeeld het bespelen van een muziekinstrument. 
Je kunt het volledige onderzoeksartikel hier teruglezen:
https://authors.elsevier.com/a/1V8w1,29sRnOQ4

Sanne Hans en Ali B maken samen met Vodafone stotter app ‘Get The Flow’

get the flowPersbericht van Vodafone:
Amsterdam – Ongeveer 5% van de kinderen stottert. Vodafone wil deze kinderen een tool geven om – naast social media en Whatsapp - ook sprekend contact met elkaar te kunnen maken. In samenwerking met de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS, onderdeel van stotteren.nl) en zangeres Sanne Hans heeft Vodafone een stotter app ontwikkeld: Get The Flow. Het doel van de app is om op een toffe manier je spraak te trainen en het zelfvertrouwen van kinderen te boosten. Tegelijkertijd brengt de app kinderen met elkaar in contact, doordat ze kunnen duo rappen met elkaar. Dat vermindert het gevoel dat ze de enigen zijn die stotteren. De app bevat verschillende oefeningen en raps geschreven door bekende rappers als Broederliefde, Sevn Alias, Kevin, Soufiane Eddyani en Jairzinho. Ali B schreef de eindbaasrap, een allitererende tong twister als ultieme uitdaging.

Lees meer...

Sponsors & Partners

Nederlandse Federatie Stotteren

Postbus 80
3860 AB Nijkerk
Tel. 030 - 233 33 36
Beltijden: 09:00 - 17:00

site by AllinOneSoftware.com