Nieuws

Resultaten onderzoek naar volwassenen die stotteren

1-s2.0-S0094730X16301188-gr1Een tijdje geleden hebben wij een oproep gedaan om mee te doen met een experiment. In dit experiment leerden deelnemers, stotteraars en niet-stotteraars, om verschillende melodieën op een digitale piano mee te spelen met een metronoom. Ze speelden daarbij afwisselend met en zonder geluid. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat stotteraars in het algemeen duidelijk minder accuraat waren in het meespelen met een metronoom, maar dat dit verschil aanzienlijk kleiner werd wanneer de deelnemers zichzelf niet konden terughoren (dat is, wanneer ze speelden zonder geluid). Deze bevinding is interessant, aangezien het gelijkenissen vertoont met de (tijdelijke) vloeiendheids-effecten bij personen die stotteren wanneer ze hun eigen stem op een andere manier terughoren. Het laat zien dat sensomotorische processen (de interactie tussen het maken van (spraak)bewegingen en terughoren van het eigen geproduceerde spraakgeluid) bij personen die stotteren niet alleen minder stabiel kan zijn tijdens spraak, maar ook tijdens niet aan spraak gerelateerde motorische activiteiten, zoals bijvoorbeeld het bespelen van een muziekinstrument. 
Je kunt het volledige onderzoeksartikel hier teruglezen:
https://authors.elsevier.com/a/1V8w1,29sRnOQ4

Sanne Hans en Ali B maken samen met Vodafone stotter app ‘Get The Flow’

get the flowPersbericht van Vodafone:
Amsterdam – Ongeveer 5% van de kinderen stottert. Vodafone wil deze kinderen een tool geven om – naast social media en Whatsapp - ook sprekend contact met elkaar te kunnen maken. In samenwerking met de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS, onderdeel van stotteren.nl) en zangeres Sanne Hans heeft Vodafone een stotter app ontwikkeld: Get The Flow. Het doel van de app is om op een toffe manier je spraak te trainen en het zelfvertrouwen van kinderen te boosten. Tegelijkertijd brengt de app kinderen met elkaar in contact, doordat ze kunnen duo rappen met elkaar. Dat vermindert het gevoel dat ze de enigen zijn die stotteren. De app bevat verschillende oefeningen en raps geschreven door bekende rappers als Broederliefde, Sevn Alias, Kevin, Soufiane Eddyani en Jairzinho. Ali B schreef de eindbaasrap, een allitererende tong twister als ultieme uitdaging.

Lees meer...

In memoriam Dr. P. Helbert Damsté

Dr.P.Helbert DamstéBegin februari is Dr. Damsté in Zeist overleden, hij was net 92 jaar geworden. Dit in memoriam gaat over hem en zijn verdiensten in verband met het stotteren – maar ook een beetje over mij. Ik heb hem ontmoet toen ik 18 jaar was (en hij zo’n 37) in zijn huis op de Emmalaan in Utrecht. Evenals ongeveer mijn hele familie stotterde ik, maar mijn moeder had gehoord dat er iets nieuws aan het komen was – en dat Damsté daar de voorman van was. Hij was toen hoogleraar bij de Keel-Neus-Oorheelkunde op het Academisch Ziekenhuis in Utrecht en was getrouwd met een logopediste: Mevrouw Terpstra. Stotteren had in die tijd weinig academische belangstelling. Men dacht: op kinderleeftijd hoef je er niets aan te doen (het gaat vanzelf wel over) en je kan er eigenlijk ook niets aan doen. Deze gedachte komen we nog wel eens tegen, en dat is de reden waarom we zo zwaar inzetten op vroege interventie: er is wel degelijk met veel succes iets aan doen!

Lees meer...

Goede wensen met betrekking tot stotteren

Heb jij nog goede wensen met betrekking tot stotteren? Je kan op deze video reageren via onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/stotteren.nl/

Misleidende reclame

imagesN1UJM09LWe weten het allemaal: stotteren kan een groot probleem zijn, niet alleen het stotteren zelf maar ook hoe we ermee omgaan. We weten al veel beter dan zo’n tien jaar geleden hoe stotteren wordt veroorzaakt, en ook therapeutisch is er grote vooruitgang geboekt, maar we weten nog niet of en hoe we iedereen van het stotteren af kunnen helpen. In zo’n situatie dat de reguliere geneeskunde niet alle problemen kan oplossen (dat is wel vaker het geval) groeit de roep naar alternatieve methoden. Nu is daar op zich zelf niets mis mee, als de therapie-zoekers hun ogen maar open houden voor de mogelijke gevaren daarbij. Tijdens de vorige bijeenkomst van de International Stuttering Association (ISA, de koepelorganisatie van de cliënten verenigingen) is daar een verklaring over aangenomen, die na vertaling nu op de nationale websites staat.

Sponsors & Partners

Nederlandse Federatie Stotteren

Postbus 80
3860 AB Nijkerk
Tel. 030 - 233 33 36
Beltijden: 09:00 - 17:00

site by AllinOneSoftware.com