Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

Eerder heeft op deze site een in memoriam gestaan van Dr Helbert Damsté. Op 22 december 2021 overleed zijn maatje met dezelfde interesse voor het stotteren: Theo Schoenaker, 89 jaar oud.

In het stuk over Damsté heb ik hun interactie al beschouwd: Damsté was meer wetenschappelijk gedreven (wat is het, hoe wordt het veroorzaakt?), terwijl Theo Schoenaker aanvankelijk meer praktisch was ingesteld. Schoenaker was opgeleid als logopedist en was meer bezig met de vraag: hoe kan je er iets aan doen? Bij die zoektocht zocht en vond hij meer basale factoren die stotteren in stand hielden, verergerden of konden verminderen. Hij keek naar in hoeverre de persoon die stottert gevangen zit in een vicieuze cirkel van stotteren, spanning en meer stotteren en zocht naar punten waar deze cirkel kan worden beïnvloed.

Theo Schoenaker 1Theo en Ton (zijn vrouw, ook logopedist, overleden in 1994) ontwikkelden vanaf ongeveer 1965 in hun woonhuis de zogenaamde ‘Doetinchemse methode’ en gaven daar intern cursussen. Ik heb hier zelf ook aan mogen deelnemen. Het hele huis was vol met cursisten. Ik sliep in de caravan in de achtertuin, we aten samen en oefenden.  We begonnen de dag met lichamelijke ontspanning: we lagen op de grond en voelden bewust alleen het hier en nu. De rust die dat gaf, zorgde ook voor geestelijke ontspanning en daarmee ruimte om jezelf te beschouwen: wat doe ik, is dat wat ik wil? We deden cognitieve en gedragsoefeningen: Hoe stel je je een situatie voor? Hoe kan je je gevoel beïnvloeden door wellicht blokkerende gedachten te vervangen door nieuw aangeleerd gedrag? Deze ingebeelde oefeningen brachten we op straat in Doetinchem ook in praktijk. We evalueerden samen: Lukte alles, en waarom soms niet? We bespraken dat schuldgevoel misschien verklaarbaar is, maar niet helpt bij ontwikkeling die je zelf wilt doormaken.  

Na enige jaren werd de Doetinchemse methode van stottertherapie niet meer in het huis van Theo en Ton, maar in een groot instituut elders in hun woonplaats beoefend, en nog later werden vele bestanddelen ervan opgenomen in de algemene gangbare therapie in Nederland en daarbuiten. De onderbouwing van deze stottertherapie vond Theo steeds meer in de Individualpsychologie van Dreikurs en Adler en hij meende dat deze zelfde grondslag ook behulpzaam kon zijn bij de behandeling van heel andere problematiek: in Duitsland opende hij zijn Institut für sozialer Gleichwertigkeit. Nog later kwam het besef dat preventie vooraf moet gaan aan behandeling en Theo ontwikkelde (samen met zijn vrouw Julitta) een cursusprogramma voor bewust leven, de ‘Encouraging training’. Na lange tijd in Duitsland gewoond en gewerkt te hebben, kwam hij zo’n tien jaar geleden terug naar Nederland. Hij richtte in Genemuiden het Schoenaker Instituut op, voor de opleiding Counseling in de praktische Indivudualpsychologie. Een groot aantal leerlingen is daar al opgeleid, en deze gedachten en praktische oefeningen worden verder verspreid.  

We zijn Theo Schoenaker dankbaar voor zijn baanbrekend werk voor stotteren maar ook voor andere problematiek. En wij wensen Julitta en al zijn dierbaren sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Bert Bast

Media

Bekijk stotteren in de media

Blijf op de hoogte

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland