Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Stotteren begint meestal bij kinderen tussen twee en zes jaar. Bij heel veel kinderen gaat het vanzelf weer over. Toch is het belangrijk de ontwikkeling goed te volgen. Met vroegtijdig signaleren en begeleiden zijn veel problemen op latere leeftijd te voorkomen. Als je kind begint te stotteren dan kun je daar behoorlijk van schrikken. Met behulp van de Screeningslijst stotteren kun je een indicatie krijgen van de ernst van het stotteren van je kind. De lijst is al 20 jaar oud en wordt daarom niet meer vermeld in de nieuwe Richtlijn Stotteren, omdat er aan aantal risicofactoren op blijvend stotteren niet worden meegenomen in de beoordeling.
Patientenversie-2021-richtlijn-stotteren-2.pdf.

Factoren die de kans op blijvend stotteren verhogen zijn:
- het kind is 5 jaar of ouder;
- er is blijvend stotteren in de familie;
- het kind is een jongen;
- het stotteren bestaat al 9 maanden zonder duidelijke verbetering;
- de taalontwikkeling is zwak of een langere periode boven gemiddeld samen met stotteren;
- het kind heeft moeite met de spraakmotoriek.

Een herziening van de Screeningslijst is in ontwikkeling. Omdat de lijst toch zinvolle informatie geeft, hebben we besloten hem nog te handhaven. De lijst kan echter niet worden gebruikt om te bepalen of behandeling of monitoring nodig is, omdat hiervoor alle risicofactoren uit de richtlijn dienen te worden afgewogen. Belangrijk is dat je bij twijfel en zorgen contact opneemt met een logopedist-stottertherapeut. Je kunt deze  vinden op https://www.stotteren.nl/vind-een-therapeut.html. In sommige gevallen is wekelijkse therapie nodig, maar in andere gevallen enkel monitoren. Dat laatste houdt in dat de (logopedist-stotter)therapeut adviezen geeft en samen de ontwikkeling van het stotteren evalueert, om te bepalen of er sprake is van herstel. Wanneer tijdens een logopedische spraak/taal behandeling wordt gemerkt dat er sprake is van stotteren, dient de logopedie gericht op spraak/taal te worden gestopt en de logopedie-stottertherapie te worden gestart. Therapie gericht op spraak/taal kan immers het stotteren versterken en in stand houden. 


Instructievideo Nederlands

Wanneer u denkt dat uw kind stottert, kunt u de Screenings Lijst Stotteren invullen. De lijst is bedoeld voor kinderen tussen 2 en 7 jaar oud. Na het invullen krijgt u een advies dat u kunt volgen.

U kunt zelf de letters van de lijst groter maken. Ook kan deze video helpen bij het kiezen van de antwoorden.


Instructievideo SLS Marokkaans-Arabisch

إذا كنت تعتقد أن طفلك يتعثر في الكلام ، فيمكنك ملء هذه القائمة المخصصة للأطفال الذين تتراوح أعمارهم بين 2 و 7 سنوات. بعد الانتهاء من ذلك ، ستتلقى نصيحة يمكنك اتباعها.

في هذا الفيديو ، نود أن نوضح لك كيفية ملء القائمة.


Instructievideo SLS Turks

Cocugunuzun kekeledigini dusundugunuzde bu listeyi doldurabilirsiniz. Bu liste 2 ile 7 yas arasi cocuklar icin uygundur. Listeyi doldurduktan sonra size kekelemek hakkinda tavsiyeler verilecektir.

Ilk olarak size bu listeyi nasil doldurmaniz gerektigine dair bir video gostermek istiyoruz.

FOUT: Nog niet alle vragen beantwoord
Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

U heeft geen keuze gemaakt!

U heeft geen keuze gemaakt!

U heeft geen keuze gemaakt!

U heeft geen keuze gemaakt!

U heeft geen keuze gemaakt!

U heeft geen keuze gemaakt!

Ongeldige invoer

Geen geldig mail adres opgegeven

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Bewerking van G. Riley & J. Riley door
Vereniging Stottercentra Nederland

Aanmelden nieuwsbrief

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland