Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

interview

Hoe ervaren ouders het stotteren en de stottertherapie van hun kind? Hier een kort interview met de vader en moeder van een meisje dat stottert.

Wanneer merkte u dat uw kind stotterde en wat was uw reactie?
Moeder: “Toen onze dochter vier jaar oud werd en naar de basisschool ging, vielen de haperingen en de blokkades in haar spraak steeds meer op. Het was voor mij niet meteen een voor de hand liggende keuze om hulp in te schakelen, omdat ik logopediste ben. Ik dacht: “Dit kunnen we toch zelf oplossen?!” En het voelde ook als een tekortkoming; een logopedist die een stotterende dochter heeft. Uiteindelijk ben ik erg blij dat we begeleid zijn door een stottertherapeut. Het heeft mij veel gebracht, als ouder en als logopedist!"

Wat heeft het contact met de stottertherapeut uw kind opgeleverd?
Moeder: “De gesprekken met de stottertherapeut waren prettig. We zijn op een positieve manier begeleid en we kregen goede en passende informatie en adviezen. De stottertherapeut heeft ons (meer) bewust gemaakt van de invloed die we hebben op het spreken van onze dochter. We hebben een aantal ‘technische’ dingen geleerd, zoals het aanpassen van ons spreektempo en de manier van vragen stellen aan onze dochter. Maar wat ik vooral heb geleerd is te vertrouwen op de kwaliteiten van onze dochter! Ik maakte me veel zorgen over het stotteren: “Zal ze gepest worden?” “Zal ze bepaalde spreeksituaties vermijden?” “Zal het stotteren haar zelfbeeld en zelfvertrouwen beïnvloeden?” Maar onze dochter heeft mij laten zien hoe onbevangen en zorgeloos ze omgaat met haar manier van spreken. Zo mooi!”

Was er iets in de therapie dat u verrast heeft? Wat heeft het u opgeleverd?
Vader: “Wat ik niet had verwacht, was dat de therapie vooral gericht was op ons als ouder in plaats van op ons kind. Naast de vele adviezen werd ik getriggerd door vooral het ontdekken wie ik ben als vader en wat voor invloed dat heeft op de ontwikkeling van mijn dochter. Onze therapeut creëerde daarvoor een dusdanig veilig klimaat, waardoor ik eerlijk durfde te zijn en me kwetsbaar durfde op te stellen. Door het geleerde in de praktijk te brengen, hebben we enorme stappen gemaakt samen met onze dochter en zijn er mooie resultaten behaald. Niet alleen is onze dochter van het stotteren af, ook hebben mijn vrouw en ik onszelf weer een beetje beter leren kennen."

Aanmelden nieuwsbrief

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland