Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Zelfhulpgroepen vallen deels onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes. De vereniging ziet deze oefengroepen als een vorm van lotgenotencontact. Naast de groepen die aangesloten zijn bij Demosthenes zijn er ook zelfhulpgroepen die door de diverse therapieën worden aangeboden.

De term ‘zelfhulpgroep’ klinkt in eerste instantie wellicht wat zwaar, maar het is enkel een vorm van nazorg. Er zijn verschillende zelfhulpgroepen, verspreid over het hele land. Door deze groepen worden avonden georganiseerd, meestal eens per 2 of 3 weken, waarbij zowel stotterende mensen als andere geïnteresseerden welkom zijn.

Grofweg zijn de doelstellingen van een zelfhulpgroep te verdelen in:
- het in stand houden van de vaardigheden uit een (eventueel) gevolgde therapie
- het delen van ervaringen

Het delen van ervaringen wordt door veel mensen als zeer nuttig beschouwd. Veel stotterende mensen hebben in hun directe omgeving niemand om stotterervaringen mee te delen, dus binnen een zelfhulpgroep kunnen er heel wat  goede gesprekken op gang komen over specifieke vragen of problemen.

Tijdens deze bijeenkomsten kunnen spreektechnieken worden geoefend, maar ook alledaagse dingen als telefoneren of boodschappen doen. Ook moeilijke situaties als sollicitatiegesprekken kunnen aan bod komen, als men daar behoefte aan heeft.

Sommige groepen zijn gebaseerd op één specifieke therapie, sommige accepteren alle vormen van therapie. Klik hier voor informatie over de locatie van de diverse zelfhulpgroepen. 

U kunt zelf contact opnemen met de contactpersoon van de groep in uw regio als u een bijeenkomst wilt bijwonen.

Aanmelden nieuwsbrief

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland