Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Nou, lekker dan…
Stotteren kan je behoorlijk in de weg zitten. Je gaat naar de middelbare school, je neemt een bijbaantje en wie weet wat voor studies en werk er nog volgen. Je ontmoet nieuwe mensen, ontdekt hoe je zelf in elkaar steekt en wordt misschien voor het eerst verliefd. Er gebeurt en verandert veel en dat maakt je soms misschien onzeker. En dan stotter je er ook nog bij.

Wat doe jij?
Je kunt op verschillende manieren met je stotteren omgaan:
Je verzetten: Je spant je spieren extra aan en duwt de woorden eruit. Op dat moment ben je misschien blij dat het woord eruit gekomen is, maar je komt al snel in een cirkel terecht, waarbij je jezelf steeds meer aanwent om je spieren tijdens het spreken extra aan te spannen. Hierdoor wordt het stotteren juist opvallender en meer gespannen. Door je spieren extra aan te spannen verhoog je de kans op nieuwe stotters.
Vluchten: Als je bang bent dat je zult gaan stotteren, probeer je het misschien te verbergen. Je zegt minder, gaat minder nieuwe contacten aan of vermijdt woorden of klanken waarop je denkt te zullen gaan stotteren. Hierdoor praat je niet meer vrijuit en kun je het gevoel krijgen dat je niet goed jezelf kunt zijn.
Het kan ook gebeuren dat je zo schrikt van je stotter dat je even helemaal vast komt te zitten (bevriezen).

Openheid
Wat vaak helpt is je stotteren bespreekbaar maken door er open over te praten. Leg een ander eens uit hoe het voor jou is om te stotteren, je zult dan het ijs breken en veel makkelijker vrienden maken. Als je jezelf accepteert met je stotteren, zullen anderen dat ook makkelijker doen. Dan kun je jezelf meer ontspannen en kun je vloeiender leren spreken zonder tegen de stotters te vechten.

Je bent niet alleen
Ben je benieuwd hoe anderen omgaan met hun stotteren?
- lees de ervaringsverhalen van andere jongeren;
- ga naar de website van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes. Je kunt ook lid worden van deze vereniging om anderen te ontmoeten die ook stotteren;
- volg de Nederlandse Facebookpagina Stotteren.nl;
- volg de internationale Facebookpagina Stamily of kijk op hun website.

Hulp
Als je graag hulp wilt bij het omgaan met je stotteren en het vloeiender leren praten kun je op zoek gaan naar een stottertherapeut. Informatie over stottertherapieën en niet-reguliere behandelprogramma’s vind je hier. Heb je nog vragen of wil je meer informatie, stuur dan een mail naar het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hier kun je meer lezen over de oorzaken en de ontwikkeling van stotteren

Aanmelden nieuwsbrief

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland