Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

Bas is de beste van de klas. In alles. Dat is omdat hij uit Afrika komt. Bas heeft daar al heel veel geleerd (zelfs Engels en Frans!) dus is het eigenlijk best logisch. Bas woont in een groot huis. Een súpergroot huis. Dat is omdat zijn vader in Afrika werkte. Die heeft daar heel veel geld verdiend dus is dat eigenlijk ook wel logisch. Bas is ook de beste in voetballen. En iedereen vindt hem aardig. Hij wordt op wel duizend partijtjes gevraagd en eerlijk is eerlijk: Bas is ook heel erg aardig. Volgende week beginnen de spreekbeurten en Bas is als eerste. Omdat hij nieuw is in de klas. ‘Ga je over Afrika vertellen?’ vroeg juf Elze, want dan weet de hele klas meteen wat meer over Bas. Leuk toch?

 Niks Zeggen! behandelt het 'verborgen stotteren'Nee. Bas wil helemaal niet dat de hele klas wat meer over hem weet. Als hij zijn spreekbeurt moet houden, komen ze ook achter zijn grootste geheim. En dat hoeft niemand te weten.
 
 Fragment uit Niks zeggen!:
 
Bas heeft een verborgen stotter. Zo noemt hij het zelf, dus noem ik het ook zo.
 ‘Je hebt heel veel verschillende stotters,’ zei Bas, ‘en die van mij is zo dat je hem alleen hoort als ik bijvoorbeeld brood bij de bakker moet bestellen of kaas bij de kaasboer. Bij alles wat ik van tevoren heb ingestudeerd. En dus ook bij een spreekbeurt.’
Ik had er nog nooit van gehoord.
‘Waarom doe je dat dan?’ vroeg ik. Bas haalde z’n schouders op.
‘Weet ik niet,’ zei hij. ‘Het gebeurt gewoon.’
 Dat klonk al heel wat normaler. Maar nog steeds snapte ik niet waarom het bij broden en kazen en spreekbeurten gebeurde en ik er verder nog niks van gemerkt had.
 ‘Weet je,’ zei Bas, ‘misschien komt het doordat kaas gewoon kaas is. Daar kan je niks anders van maken. Als ik tegen jou “Hoi Pom” wil zeggen, maar het woordje Pom lukt even niet, dan kan ik altijd nog alleen maar “Hoi” zeggen. Daar merk je dan niks van. En een pond belegen kaas is en blijft een pond belegen kaas.’
 
Copyright © Gideon Samson 2007

Niks Zeggen! Uitgeverij Leopold. Prijs € 12,95. ISBN 978 90 258 5124 8

Media

Bekijk stotteren in de media

Aanmelden nieuwsbrief

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland