Buitenlandse folders
Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Marilyn-Monroe-9412123-1-402 Bekende mensen stotteren ook. Het is leuk om te weten dat je niet alleen bent! Iedereen kent natuurlijk het voorbeeld van Frans Bauer, maar ook Winston Churchill, Marilyn Monroe, Bruce Willis, Carly Simon en Tiger Woods hebben met stotteren te maken (gehad). 

Marilyn Monroe’s handelsmerk was haar sexy geaffecteerde stem. Eigenlijk sprak ze met veel adem in haar stem (zie interview), deze manier van spreken heeft ze van een stottercoach geleerd om zo haar stotteren onder controle te houden.

 

 Marilyn Monroe

Lees meer

 famous people

Winston Churchill, premier van Engeland tijdens de tweede wereldoorlog, werd beschouwd als de beste spreker in het Engelse parlement. Hij stotterde ook en deed er alles aan om dit te vermijden. Wanneer hij een speech moest geven, bereidde hij zich intensief voor. Hij schreef de volledige tekst uit en oefende er weken op. Voordat hij een toespraak hield neuriede hij tegen zichzelf om zijn stem op te warmen. Dat weinig mensen hem hebben horen stotteren verklaart men dat sommige mensen die stotteren voor publiek minder of geen last hebben van stotteren.

Bruce Willis is hier ook een voorbeeld van. In een interview vertelde hij dat hij tussen zijn 9e en 17e een stotterprobleem had. Hij was bang dat dit een carrière als acteur in de weg zou staan. Maar toen hij een keer op school toneel speelde. stotterde hij opeens niet meer. Het stotteren kwam terug op het moment dat hij niet meer op de planken stond.

Carly Simon is als kind gaan stotteren toen ze 6 jaar was. Ze wijt dit aan de affaire die haar moeder met de tennisleraar had. Dit bracht jaloezie, woede en leugens in het gezin Simon.
Omdat ze moeilijk kon spreken, begon ze haar gevoelens te uiten door zingen en liedjes schrijven. Ritme hielp haar ook met spreken. In een interview laat ze zien dat ze het klappen van een ritme gebruikte om vloeiender te praten.

Zie ook de Wikipedia lijst van beroemde mensen die stotteren.

 Carly Simon 3

 

 

Carly Simon

Media

Bekijk stotteren in de media

Blijf op de hoogte

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland