Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

Dysfluent magazine"Is het allemaal een kwestie van ademhaling? Zit het allemaal tussen onze oren? Het is geen lichamelijk iets. Het is dat gevoel in je borst, die beklemmende sensatie.’’ Deze zinnen op de cover van Dysfluent Magazine wekken vragen op en misschien emoties. Het doel van Dysfluent magazine is juist om deze vragen te verkennen door enerzijds de kennis die nu bekend is op het gebied van stotteren kort op een rijtje te zetten en anderzijds door in gesprek te gaan met personen die stotteren over wat zij van hun stotteren vinden.

In het theoretische gedeelte over stotteren wordt ingegaan op de neurologische oorsprong. Ondanks de beperkte kennis over de oorzaak van stotteren lijkt het erop dat de hersenverbindingen net iets anders zijn. De ijsbergmetafoor wordt geïntroduceerd, waarbij de zichtbare verbale en visuele aspecten van stotteren boven het wateroppervlak liggen en door anderen opgemerkt kunnen worden, terwijl de psychologische gevolgen van stotteren zich onder water bevinden, verborgen voor het zicht.

Achtereenvolgens worden een bareigenaar, fotograaf, moeder en dochter en een logopedist met stotteren geïnterviewd. In ieder interview beschrijven de personen wat zij vinden van hun stotteren, hoe dit invloed heeft op hun leven en hoe zij hiermee omgaan. Als lezer kun je het stotteren letterlijk horen dankzij het 'Dysfluent Mono'-lettertype. Een stotter met een verlengde letter 'f' lees je als een brede 'f'. Een herhaalde letter 'f' wordt weergegeven met meerdere 'f' achter elkaar. Een blokkerende stotter wordt weergegeven met een open ruimte. Het lettertype leest natuurlijk en voegt een extra dimensie toe aan de persoonlijke gesprekken. Hoewel alle geïnterviewden op hun eigen manier met stotteren omgaan, delen ze een gemeenschappelijke ervaring: herkenning bij anderen met stotteren. Het magazine sluit af met een interview met Benjamin Cleary, de maker van de met een Oscar bekroonde documentaire ‘’STUTTERER’’.
Je bestelt het magazine hier.

Aanmelden nieuwsbrief

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland