Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

dodo

Op de eerste lesdag van Dorian op de middelbare school overkomt hem tijdens het voorstelrondje het ergste dat kan gebeuren. Hij komt bij het uitspreken van zijn eigen naam niet verder dan do-do. Hij voelt zich er verschrikkelijk over, alsof hij naakt voor de klas staat. Dorian voelt zich vooral in de steek gelaten door zijn beste vriend Ramses, die op de basisschool altijd voor hem opkwam en namens hem sprak. Dorian besluit dat dit zijn laatste woorden waren. Hij zwijgt voortaan. Tijdens een schoolexcursie komt hij in een natuurmuseum oog in oog te staan met een dodo. Het is alsof de uitgestorven vogel op hem heeft gewacht. Op zijn eigen kamer creëert hij samen met de vogel een veilige plek waar hij rust vindt, los van die bedreigende school.

Debutante Mohana van den Kroonenberg schreef met Dodo een indrukwekkend boek over een jongen die stottert, zonder dat dat woord erin voorkomt. Ze omschrijft het wel. ‘Het is een stoomtrein die pas tot stilstand komt als zijn adem op is- hij kan niet stoppen’. Dorian rekt zijn ‘koude oorlog zonder woorden’ tot het niet langer is vol te houden. Zijn ongelooflijk lieve moeder trekt hem uit de stilte, maar het is vooral zijn beste vriend Ramses die hem trouw blijft ondanks dat Dorian hem lang negeert. Op een ontroerende manier neemt de jongen afscheid van de dodo en keert hij terug in de wereld van taal en woorden. Mohana van den Kroonenberg vindt in dit origineel vertelde en overtuigende debuut een vorm om woorden te vinden voor een jongen die zo moeilijk uit zijn woorden komt. De gedachtestroom van Dorian is intens en authentiek en het gebruik van beelden uit de jeugdliteratuur vooral Alice in Wonderland, geeft speelsheid en verdieping aan het verhaal.

Deze recensie is met toestemming overgenomen van Jaap Friso en stond in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden.

 

Over de auteur

Als kind hield auteur Mohana van den Kroonenberg het liefst haar mond. Zij stotterde vanaf haar vroege jeugd en trok zich zwijgend terug in zichzelf. Met 'Dodo' geeft ze een stem aan een puber die besluit niet meer te praten omdat hij struikelt over elk woord. Naast beeldhouwer is ze ook auteur van korte verhalen. Met dit boek maakt ze haar debuut als kinderboekenauteur.

Aanmelden nieuwsbrief

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland