Demosthenes

StotterCafé Nederland

Het initiatief om stotterend Nederland en iedereen met belangstelling voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting!

Ga naar de website

Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

Bron: The Stuttering Foundation (2015, 24 juli). 7 Tips for Talking with the Child Who Stutters. Originele video: https://www.youtube.com/watch?v=DLlUN1OB_oU

1. Praat op een rustige manier met je kind en maak veel pauzes. Als je kind klaar is met een zin, wacht dan een paar tellen voor jij zelf weer verder praat. Het vertragen van je eigen spreken werkt vele malen beter dan het geven van adviezen zoals: ”praat eens rustig” of ”eerst nadenken en dan praten”.

2. Stel zo weinig mogelijk vragen aan je kind. In plaats van vragen te stellen, geef eenvoudig commentaar op wat je kind vertelt, zodat het weet dat je hem/haar gehoord hebt of vat het even kort samen.

3. Gebruik je gezichtsuitdrukking en je hele lichaamstaal om aan je kind te laten weten dat je luistert naar wat je kind te vertellen heeft en niet naar de manier waarop.

4. Plan elke dag een paar minuten op een vaste tijd in dat je een poosje onverdeelde aandacht aan je kind geeft. Dit rustmoment speciaal voor je kind geeft zelfvertrouwen.

5. Help alle huisgenoten bij het leren luisteren en spreken en het beurt nemen en geven. Alle kinderen, maar vooral kinderen die stotteren praten veel makkelijker wanneer ze niet steeds worden onderbroken.

6. Let op jezelf hoe je je gedraagt in het contact met je kind. Probeer steeds vaker je kind de boodschap te geven dat je naar hem/haar luistert en dat het kind alle tijd heeft om te praten.

7. Het allerbelangrijkste is dat je je kind laat weten dat je van hem houdt om wie hij is. Dat je vierkant achter hem staat of het nu stottert of niet………Dat geeft je kind pas echt kracht!

tips kinderen

 

Media

Bekijk stotteren in de media

Aanmelden nieuwsbrief

Brochures, posters en boeken

Bestel of download gratis

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland