Demosthenes

Demosthenes

alles voor en over personen die stotteren

Ga naar de website

NVST

NVST

alles voor en over stottertherapeuten

Ga naar de website

Te snel voor woorden

Te snel voor woorden

alles over broddelen

Ga naar de website

Cover ik kan beter stotterenVoor kinderen die stotteren, kan praten over stotteren en wat het betekent in het dagelijks leven belangrijk zijn. Het helpt hen om verwarrende emoties te uiten en een plaats te geven en om zich minder ‘alleen’ te voelen met hun stotteren. Daarnaast is het belangrijk dat andere kinderen iets weten over stotteren en meer begrip hebben voor wat het betekent en wat er allemaal bij hoort.
Het boekje “Ik kan beter stotteren dan jij!” is een goed middel om het gesprek hierover aan te gaan en om anderen te voorzien van informatie over stotteren. Het helpt om de impact die stotteren kan hebben op het leven te zien maar toont ook een uitweg voor verbergen en verstoppen van jezelf.

Het boekje vertelt het verhaal van een jongetje dat zich in het begin presenteert als Kas. Hij somt op wie hij is en wat hij leuk en lekker vindt : “Ik lust graag friet met mayo maar als ze niets vragen neem ik altijd zonder”. En: “Als mijn zus vriendinnen meeneemt , ga ik altijd naar mijn kamer”. Gedurende het verhaal wordt het steeds duidelijker dat veel van de dingen die Kas doet en niet doet, gestuurd worden door zijn stotteren. In het boekje legt hij uit wat stotteren is, geeft feiten over stotteren en geeft kleine opdrachten bijvoorbeeld:
“Jan wil een paarse iPod kopen met extra power. De ‘p’ moet hij omzeilen. Hoe kan hij de verkoper toch duidelijk maken wat hij wil?”
Oorzaken, reacties van de omgeving, secundair gedrag: alles komt op een speelse manier aan de orde. Aan het einde van het boekje gaat Kas in therapie en toont hij een andere manier om met stotteren om te gaan. We leren dat hij eigenlijk Lukas heet maar de L moeilijk vindt. Toch gaat hij zichzelf Lukas noemen en gaat hij mayonaise bij zijn patat bestellen, ook als de verkoper het niet vraagt. Hij eindigt met te verkondigen dat hij Lukas is en dat iedereen mag horen dat hij stottert want “ (…) als ik mijn ‘stotters’ verstop, verstop ik mijzelf. Dat wil ik niet meer!”
Het boekje is een heruitgave met een gemoderniseerde tekst en met eigentijdse illustraties. Het is bedoeld voor kinderen in het basisonderwijs en kan gebruikt worden als voorleesboekje in de klas, maar ook als middel om over stotteren te praten in de therapie. Het boekje is te bestellen in de webshop op www.stotteren.nl en kost € 2,--.
Leonoor Oonk

Aanmelden nieuwsbrief

Sponsors en partners

DTFonds
DTFonds
Cultuur Fonds
Demosthenes
NVST
InternetDiensten Nederland